Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Kalászos növényeink őszi károsítói, a levéltetvek

A levéltetvek a kalászos kultúrákban ősszel felszaporodva súlyos károkat okoznak. Szívogatásukkal gyengítik a növényeket, amelyek a vízveszteség nyomán lassabban fejlődnek, esetleg lankadnak.

Tovább súlyosbítja kártételüket vírusvektor szerepük. Az árpa sárgatörpeség vírus terjesztésével jelentős terméskiesést képesek okozni. Elsősorban az erős növekedésű, jó tápanyag ellátottságú (N), korai vetésű gabona táblákon kell számítani megjelenésükre.


A levéltetvek gyors felszaporodásának titka sikeres szaporodási stratégiájuk. A vegetáció folyamán sok-sok nemzedék jön létre szűznemzéssel, azaz a kolónia minden egyede az ősanya genetikai másolata. Ezáltal számuk napok alatt megsokszorozódik, és gyorsan tovább terjedhet a fertőzés szomszédos növényekre, táblákra. Ivaros szaporodás csak egyszer történik az év folyamán. Ezután a nőstények lerakják tojásaikat a fő tápnövényre, áttelelnek, tavasszal ebből kelnek ki az ősanyák.

Ilyenkor ősszel, a gabonákra más tápnövényekről (fűfélékről) érkező szárnyas levéltetvek igen rövid idő alatt nagyon sok utódot hoznak létre. Emiatt a gazdának gyakran kell(ene) ellenőrizniük a kalászos kultúrákat levéltetű felderítés céljából. A gazdasági küszöb érték a terület 30%-os fertőzöttsége. Ennél a szintnél már megkerülhetetlen a permetezés annak érdekében, hogy a gazdasági kárt elkerüljük.

A permetezést elvégezhetjük kontakt piretroid hatóanyagokkal, amelyek azonnali taglózó hatást nyújtanak, azonban széles hatásspektrumuk miatt nem igazán tekinthetők környezetbarátnak. Ide tartoznak a gamma-cihalotrin, a lambda-cihalotrin, a deltametrin és a zéta-cipermetrin hatóanyagok.

Rendelkezésre állnak még a neonikotinoid hatóanyagok állománypermetezéshez, a tiakloprid, amely hosszabb hatástartammal rendelkező, felszívódó hatóanyag. Szelektív, a beporzó és hasznos rovarokat nem károsítja.

A rezisztencia kialakulásának elkerülése miatt váltani kell a hatóanyagokat, szerkombinációkat kell alkalmazni.


Fitos-Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.