Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Kalászos gabonáink téli felvételezése

A hosszú, meleg őszi időjárás és az enyhe tél nemcsak a tűzifa fogyasztásra volt előnyös hatással, hanem őszi vetésű kultúráink kórokozóira is.

A legtöbb kórokozónak kedvezett a fagypontot jóval meghaladó októberi, novemberi és decemberi hőmérséklet. A kalászosok leveleit fertőző kórokozók általában nem érnek el magas fertőzési szintet. A hideg, fagyos tél folyamán a legtöbb kórokozó elpusztul a fertőzött levelekkel együtt (lisztharmat) mások pedig nem fejlődnek, emiatt szükségtelen az ellenük való vegyszeres védekezés.

Árpa hálózatos levélfoltosság tünete

Az idei szezon azonban másként alakult. Az kora őszi melegben igencsak felszaporodott az árpa árvakeléseken, majd a vetésekre is átterjedt a hálózatos levélfoltosság betegség kórokozója (Pyrenophora teres f. teres) mire beállt a tél, egyelőre jelentős lombveszteséget azonban önmagában nem okozott. Az ősz végi meleg, gyakran párás időben az árpa törpe rozsda (Puccinia hordei) is elkezdett felszaporodni a vetésekben is. Súlyosbítja a helyzetet az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) amely azonban már nem tudott olyan magas fertőzési szinteket elérni, mint az előző két említett kórokozó, tekintve, hogy a lisztharmat hőmérsékleti optimuma 20-22°C körül van.

A felvételezett búzatáblák egészségesebbnek mondhatók. Ha ősszel a levéltetvek ellen sikeresen védekeztünk, akkor nem kell súlyos vírustünetektől tartanunk. A gombabetegségeket tekintve, a búzákon jelenleg kevés levélrozsdát (Puccinia recondita) találunk, valamint szintén alacsony fertőzöttségi szinten van jelen a búza lisztharmat (Blumeria graminis).

A fent említett helyzet – főként az árpa esetében – azt jelenti, hogy tavasszal fokozottan oda kell figyelnünk a kalászosokra és előfordulhat, hogy nem várhatjuk meg a zászlóslevél kiterülését a gombaölőszeres permetezéssel. Alig voltak fagyok eddig ezen a télen, és ismét 10°C feletti nappali hőmérsékletet mérünk, jó esély van rá, hogy a gabonák levelein robbanásszerűen fognak felszaporodni a kórokozók.


Fitos- Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft. 


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.