Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Ismét itt a sárga veszedelem

No, nem az észak–koreai haderő lepte meg hazánkat, csak a már évek óta jelentékeny károkat okozó sárga rozsda jelent meg ismét Magyarországon.

A betegség eddig csak elszigetelt gócokban lépett fel és kártétele döntően az őszi tritikáléra korlátozódik. Mivel nagy biztonsággal mondható, hogy az észlelt – egyelőre még rendkívül ritka – megjelenések mindegyike áttelelt populációból eredeztethető és a fertőzések szinte kizárólag az őszi tritikáléra korlátozódnak, ezért nagy valószínűséggel a kórokozó faj (Puccinia striiformis) egy, az elmúlt években megjelent új rasszának áttelelés utáni felbukkanásáról van szó.

Szerencsére a kórokozónak ez a „triticale aggressive” rassza az őszi búzákat csak korlátozottan képes fertőzni. Nem olyan nagy tehát a veszély, mint amelyet a mellékelt képről elképzelni vélünk. Ugyanakkor a kórokozó jelen időszakban aktív, terjedő fázisban van. Ezért érdemes az őszi tritikálé és őszi búza állományokat tüzetesen megvizsgálni, a kórokozó első megjelenéseit lokalizálni.

Szerencse a balszerencsében, hogy a kórokozó felbukkanása és várhatóan rövid idejű, de intenzív terjedése egybeesik a fuzáriózis elleni védekezés idejével. Érdemes olyan készítmény választása mellett dönteni, amely a fuzáriumok ellen nyújtott védelem mellett a lombozatot is minél tovább zölden képes tartani.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.