Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Idős gyümölcsfák ifjító metszése

A gyümölcsfák elöregedése a termőképesség romlásával jár. A vázágak felkopaszodnak, a fa belseje kiritkul, emiatt pedig a termés mérete és mennyisége csökken, élvezeti értéke romlik.

Ha a fa egészségi állapota megfelelő, fiatalító metszéssel javíthatunk a hosszabb ideje elhanyagolt fák állapotán.

A száraz, pikkelyes kéreg nem feltétlenül jelez menthetetlen állapotot, de ha a törzs vagy a főbb elágazások belseje beteg, vagy üreges, valószínűleg érdemes inkább új csemetét telepíteni.

Rendszeres metszéssel minden évben alakítgatjuk a gyümölcsfánkat. A termőkaros és a sövény formájú gyümölcsfáknál részleges ifjítást végzünk a felkopaszodott termőkarok időszakos leváltásával, a túl sűrű helyeken ritkítjuk az ágakat. A részleges ifjítás nem annyira drasztikus beavatkozás, mint egy fa teljes megifjítása, de növeljük vele a fa élettartamát.

Ha a metszés hosszú ideig elmaradt, a tervezett visszavágást eloszthatjuk három évre.

Első évben vágjunk le minden elhalt vagy sérült ágat és a törzs mellett kihajtott sarjakat is távolítsunk el, ha vannak. Ha sérülések vagy deformálódások vannak az ágakon, azok előtt vágjuk le a beteg részeket. Azokat a vízhajtásokat hagyjuk csak meg, amik megfelelő helyen és irányban nőnek, ezekből fogjuk megifjítani a gyümölcsfánk koronáját.

A megfiatalítás első évében nem kell aggódnunk a tápanyag utánpótlás miatt, mivel a fa gyökérzete a metszés előtti korona méret tápanyaggal és vízzel való ellátásához alkalmazkodott. Nitrogén trágyázással a vegetatív részek növekedése intenzívebb lesz (vízhajtások fejlesztése) ami még nagyobb megterhelést fog jelenteni a korábban kifejlődött rendszer számára.

A metszést a nyugalmi időszak végén, a rügypattanás idején, vagy kicsivel azután végezzük. A túl korai téli metszésre különösen a csonthéjasok érzékenyek, mivel a nedvkeringés beindulása előtt ejtett sebeken bejuthat például a pszeudomonászos betegség kórokozója a szállító nyalábokba. A fűrész mindig roncsolja a fát. A fűrészelt sebeket egy éles késsel simítsuk ki, majd ezeket és a nagyobb metszett sebeket kenjük be fasebkezelővel. Metszés után végezzünk el egy rezes lemosó permetezést.

Második évben koncentráljunk a termő ágakra! A cél, az ágak ritkítása úgy, hogy elegendő fény juthasson a korona minden részébe a virágzáshoz és az éréshez.

Nyár elején kell eltávolítani a lemetszett ágak környékén gyorsan növekvő, termést nem hozó vízhajtások közül azokat, amelyeket nem szeretnénk felhasználni a koronaalakításhoz. Ilyenkor ezek még intenzíven növekednek, sok nedvességet tartalmaznak, ezért kézzel könnyen kitörhetők, helyük is viszonylag gyorsan beforrad. Ebben az időszakban a gyümölcsöket is ritkíthatjuk, csoportonként egy-egy gyümölcsre, egymástól 6-10 cm távolságra.

A harmadik évben adhatunk egy kevés plusz tápanyagot is a gyümölcsfáink köré. NKP műtrágyát dolgozzunk a talajba a fa körül fél méter átmérőjű körben 15cm mélységbe. Fokozott figyelmet fordítsunk a megifjított fák növényvédelmére, ugyanis az erőteljes növekedésű növényi részeken mindig előszeretettel telepednek meg a különböző kórokozók és a levéltetvek is!

Mutum Lamnganbi, Agrofil-SZMI Kft.

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.