Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Hogy szedhetünk még korábban burgonyát?

A tavasz végre nem csak a naptárban, hanem az időjárás tekintetében is megérkezett. Ha most elkezdjük a cikkben említett vetőgumó előkészítést, elkészülhetünk a burgonyavetéshez szükséges talajhőmérséklet eléréséig.

Az eredmény pedig 2-3 héttel korábbi betakarítás lesz.

A korai burgonya termesztés alapvetően fóliás, vagy legalábbis fátyolfóliás módszereket igényel, amennyiben erre nincs lehetőségünk, a burgonya koraiságának fokozására van más megoldás is: a vetőgumók hajtatása. Ezt a következő módon végezzük:

- A vetőgumókat vékony rétegben (1-3 sor) terítsük szét hézagos falú 10-12 cm magasságú ládákban, ezeket a ládákat úgy helyezzük egymás fölé, hogy sok fényhez juthassanak a gumók.

- A ládákat világos, fénnyel jól ellátott helyiségben helyezzük el. Ez lehet hajtató kamra, ha van ilyen, vagy egy éppen üres fóliasátor, vagy üvegház.

- A helyiség klímája 12-18°C páratartalma 80 % legyen.

Ezáltal a burgonyagumókon 3 hét alatt úgynevezett fényhajtások képződnek, melyek sötétzöld színűek és vastagok. Ellentétben a sötétben képződött vékony, hosszú és törékeny csírákkal.

Ezeket a gumókat április közepén 10 °C-os talajba ültethetjük. Elsődleges bakhátakba normál sortávolság mellett (75 cm) 30-32 cm-es tőtávolsággal ültessünk. A gumó 3-5 cm mélységbe kerüljön az elsődleges bakhát felszíne alá.

A rhizoktóniás betegség megelőzésére gombaölőszeres csávázást, a drótféreg kártétel megelőzésére talajfertőtlenítést (vetéssel egy menetben) alkalmazzunk. A drótféregkártétel hajdina elővetemény esetén alacsonyabb lehet. Ezt bio termesztés esetén érdemes megfontolni.

Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.


Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.