Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Gabonák tavaszi levélfoltossága – ne gombaölőszerrel kezeljük!

Az elmúlt 15–10–5 évben egyre gyakrabban fordul elő az a helyenként igencsak súlyos tavaszi probléma, hogy az őszi vetésű kalászos gabonák a meleg, tavaszi időjárás ellenére is vontatottan fejlődnek.

A kiadott, ilyenkor kötelezően kijuttatandó nitrogéntrágyázás ellenére sem olyan zöldek, mint amilyennek kellene lenniük és egy idő után a sárgás leveleken apró, fokozatosan növekedő foltok, elhalások jelennek meg.

A beteg állományokban a felső, fiatal levelek az érintettek és a betegség tünetei igencsak egy adott rendszer szerint helyezkednek el a leveleken. A levelek csúcsi része károsodik először, a sárgulást sok esetben az alapból kisebb klorofill tartalom mellett gyakorta apró, csak 0,3–1,0 mm-es víztiszta foltok tömege jelzi. Avatatlan szemlélő akár még levélrozsda, vagy sárgarozsda sporuláció előtti tüneteivel is összekeverheti.

Valójában ezt a tünetegyüttest az elmúlt években felerősödő hirtelen tavaszi gyors felmelegedés okozza, amely gabona fajtól, sőt fajtától eltérő eréllyel sújtja az őszi vetéseket.

Az őszi vetésű gabonák, főképp az őszi árpa gyökérzete ilyenkor aránytalanul fejlettebb, mint a levélzet, amely az erős tavaszi napsütés hatására intenzív fotoszintézisbe kezd. A nagyon erős fényben kialakuló fotorespiráció során a növény számára szükséges szerves anyagok mellett olyan reakcióképes anyagok is kialakulnak, mint pl. a hidrogén-peroxid. Ez természetesen megengedhetetlen egy élő növényi szervezetben. Viszont a reakcióképes oxidatív molekulák veszélytelen lebontásáért felelős, meglehetősen bonyolult biológiai rendszer – amely a növényekben jelen van – a működéséhez és fenntartásához több létfontosságú nyomelemet is igényel.

A gabonák eleve rézigényes kultúrák. Korábban ezt a levélfoltosságot csak rézhiányként ismerték. Ugyanakkor a réz önmagában kevés, mellé cink és mangán is szükséges. De hiába van esetleg elegendő a talajban, ha a kora tavaszi, igen gyakran víztöbblettől sújtott talajokban a reduktív viszonyok miatt ezek az elemek fel nem vehető állapotban vannak.

Ilyenkor sokszor előfordul, hogy a gazdák az élettani levélfoltossággal összetéveszthető, valamelyik Helminthosporium / Drechslera faj fellépésének értelmezik a tüneteket és természetesen – eredménytelenül – fungicides beavatkozás mellett döntenek.

Az élettani levélfoltosságok mindig adott mintázat szerint jelentkeznek, és a levél csúcsa felől ritkuló foltok sorozatával pusztítják majd el a levélzetet. Ha bármilyen, ehhez hasonló logika lenne tavasszal a gabonák levelén lévő foltok elhelyezkedésében, akkor ne fungiciddel védekezzünk! Hanem válasszunk egy, az általunk már ismert és beváltnak minősített műtrágya-forgalmazó cégnek a gabonákra specializált levéltrágyájából. Egy ilyen kezelés a már elhalt foltokat nyilvánvalóan nem támasztja fel, de a víztiszta, élő foltokat visszazöldíti és adott esetben akár a teljes tünetegyüttest is megszüntetheti.

Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.