Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Fuzáriózis

Az eddigi év mondhatni eseménytelennek mondható a kalászosok gombás megbetegedéseit illetően. A szárazság kedvezőtlenül hatott a gombák felszaporodására.

A táblákat járva szinte csak a lisztharmatba futott az ember mely a csapadék hiány miatt nem volt számottevő. A csapadékos hetek viszont pont a gabonavirágzások idején köszöntöttek be, mely a mérsékelt meleggel együtt kedvező körülményeket biztosíthat a kalász-fuzariózis „berobbanásához”.

A Fuzariózis a gazdák által jól ismert kór, a búza jelenleg legfontosabb megbetegedése. Komoly, súlyos járványidőszakban 50% körüli terméskiesést is okozhat. A jellegzetes rózsaszínű penészfoltok miatt jól felismerhető, bár olykor már lehet, hogy későn.

A legnagyobb problémát gyenge hozamon túl, a gombák által termelt toxinok okozzák, melyek ember és állat részére mérgezővé, fogyaszthatatlanná teszik a terményt. Ha a fusariumról beszélünk, akkor a leggyakoribb kórokozó a Fusarium graminearum nevű gomba, de ezen kívül még 14 gombafaj okozhatja a tüneteket.. A betegség a növényt csírázástól kezdve egész élete során megtámadhatja, gyenge növekedést, sárgulást, növénypusztulást okozva, de a legnagyobb károkat a kalász megfertőzése jelenti (a búza a kalászolástól a viaszérésig a legfogékonyabb). Ha ez a helyzet az első jelek, amiket észrevehetünk a kalászon annak egyenetlenségei, eltérő színezettsége. A kalászban a szemek más színűek, a kalász egy része-, vagy egyes szemek a koraérés jeleit mutatják. Későbbiekben világos penészfoltok, melyek színe a rózsaszínűre változik, idővel fekete „pöttyök” jelennek meg rajta. A fertőzött szemek legtöbbször sterilek, értéktelenek, emellett hordozzák magukban az ivar- és emésztőrendszerre ható mikotoxinokat.


A megelőzés az egyik legjobb védekezés a fusariózis ellen, melyben az egyik legnagyobb szerepe az ellenőrzött, csávázott vetőmagnak van. Mivel a kórokozó a magokon túl a talajban maradt fertőzött növényi maradványokon is telelhet, fontos az elővetemények megválasztása (kalászos és kukorica nem ajánlott), mely a talaj fertőzöttségét csökkenti. Igaz egyes fajok gazdanövényköre igen kiterjedt, ezért ez nem mindig egyszerű feladat. A tarló gyors beforgatása, árvakelések irtása, az optimális tápanyagelátás, öszi nitrogéntrágyázás, megfelelő csíraszámmal történő-, időben elvégzett vetés mind segíthetnek a megelőzésben.

Maga a kalász fusariózis elleni védekezés kizárólag vegyszeres úton történik. Ezt a kalászhányás vége és a virágzás kezdete közé kell időzíteni megfelelő fungicid hatású szerrel, indokolt esetben ismételni szigorúan a vegyszerhez tartozó engedélyekhez igazodva. Ennél a betegségnél fontos a permetezésénél használt szórófej megválasztása is. Ebben az esetben a fő szempont a kalász teljes bevonása kell, hogy legyen, így a többsugaras szórófejek ilyenkor hasznosabbnak bizonyulnak.


Mezei András

Agrofil-SZMI Kft.


További cikkek a témában:

A betakarítás veszélyei

Védekezés a fuzáriózis ellen



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.