Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Friss saláta az ablakodból

Amikor a tél kemény, és a kert klímája a fagyérzékeny növények termesztéséhez nem megfelelő. Különösen a salátazöldségek, kimondottan a leveles zöldségek érzékenyek a hidegre.

Így most azt nézzük át, milyen módszerekkel termelhetünk magunknak az év során olyan salátazöldségeket, amilyeneket csak szeretnénk.

1. kép Borsó

A legtöbb hüvelyes zöldség csírája, és fiatal hajtásai táplálkozási szempontból igen egészségesek. Ilyenek például a lencse, a borsó, csicseriborsó, mungóbab stb. Ez a módszer nem igényel talajt, mint termesztőközeget a termesztéshez, csak néhány eszközt.

A következő eszközökre van szükségük:

- Előre beáztatott magok

- Víz

- Tálca/tál, amibe vizet tudunk tölteni a szerkezetünk aljára

- Szita; szűrő; vagy kilyuggatott tálca, ami ráillik az alsó tálcára és a magokat fenntartja.

A saját otthoni felhasználásra történő mikrozöld termesztéshez, vagy csíráztatáshoz felhasználhatjuk az egyébként a szelektív kukában landoló műanyag zöldséges tálcát, amin a boltban megvesszük a gyökérzöldségeket például. Az eljárás egyszerű vízkultúrás termesztési módszerrel működik, ahol a termesztőközeg maga a víz.

A csíráztatni kívánt magokat áztassuk vízbe egy éjszakán át. Ezáltal felszívnak annyi vizet amennyi a csírázásukhoz szükséges. Ezután szűrjük le és csavarjuk a magokat nedves pamut vagy muszlim kendőbe, ez indukálja a csírázást.

Öntsünk az alsó tálcába vizet, tegyük rá a szitát vagy lyuggatott tálcát. A víz ne érje el a szitát, hanem fél centiméterrel alatta legyen a vízszint. A beáztatott magokat terítjük szét egyenletesen a szitára. Tápoldatozást ez a módszer nem igényel, viszont rendszeresen és gyakran (3-4 naponta) cseréljük a vizet a tálcában, hogy elkerüljük a gombák, baktériumok megtelepedését. A növények az első 5-7 napban nem fotoszintetizálnak, a sziklevelekben tárolt tápanyagokat élik fel, nem igényelnek fényt. Ezután azonban, amikor a fotoszintézis beindul, szükségük lesz napfényre, helyezzük őket ablakpárkányra, vagy ablak közelébe.

A csírákat 1-2 leveles, vagy szikleveles korban szedjük, a mikrozöldeket tetszőleges magasságnál takarítjuk be, de általában maximum 10 centiméteres növénymagasságig szokás meghagyni a friss növekményt. A nagyobb magvú növények, mint a borsó, csicseriborsó kétszeri „betakarítást” is elviselnek.

Ez a hidrokultúrás módszer nagyjából három hetet vesz igénybe. Talajon történő termesztésnél általában hosszabb időtartam kell a mikrozöldek betakarításáig.

A téli időszakban a friss zöldtakarmány pótlására a háziállatok számára is termelhetünk mikrozöldeket például árpa, vagy búza hasonló csíráztatásával.

2. kép Lyuggatott tálca

A fenti kép egy olyan lyuggatott tálcát mutat, amelyen gabonaféléket lehet csíráztati olyan módon, hogy a vizet nem alulról biztosítjuk, hanem napi 3-4-szeri permetezéssel felülről. Ily módon a gabonanövények levelei már 7 nap után szedhetők.

Ezekkel a módszerekkel könnyen juthatunk zöldsaláta növényekhez azokban az időszakokban is, amikor az egyébként az étrendünkből ugyancsak hiányzik.

Mutum Lamnganbi, Agrofil-SZMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.