Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Figyelem! Kezdjük a repce tavaszi növényvédelmét!

A repce nagyon megsínylette már az idei telet. Viszonylag nagy hidegek voltak rá és általában hótakaró nélkül érték ezt az értékes olajos kultúrnövényünket. Vadak károsították sokfelé, még érzékenyebbé téve a kifagyásra.

Most pedig, február elejével megérkezett a (túl) kora tavaszi felmelegedés, ezzel együtt pedig ébredeznek a tavaszi károsítók.

Az ormányosbogarak közül elsőként a nagy repceormányos (Ceutorhyncus napi) és a repce szárormányos (Ceutorhyncus quadridens) bújik elő a téli rejtekhelyéről, ami legtöbbször az erdők avarját jelenti. Mielőbb helyezzünk ki csapdákat a rajzásmegfigyelés érdekében!

Sárga tál
A leggyakrabban használt megoldás a vízzel töltött sárga tál kihelyezése a repcébe. Azonban mindig egy kicsit kevesebb rovart fog, és a rajzáscsúcsot emiatt esetleg megkésve állapíthatjuk meg belőle.

Sárgatál napi fogás 2022.02.11. Hódmezővásárhely

Sárga ragacslap
Nagyobb pontosságot biztosít a repcekárosítók számának megállapításához. Hátránya a sárga tálhoz hasonlóan az, hogy nem szelektív.

Varsás, csalétekkel ellátott csapda
A csalétek mindegyik repceormányost csalogatja (nagy repceormányos, szárormányos, becő ormányos). A csapdához tartozik egy élénk sárgászöld színű lapka, amely a színével vonzza a célszervezeteket és segít nekik bemászni a varsás csapda belsejébe.

Csalétkes varsa napi fogása 2022.02.11. Tompahát

Bármelyik csapdatípust is választjuk, a lényeg, hogy a csapdákat naponta ellenőrizzük, ürítsük és állapítsuk meg a rajzáscsúcsot, mert ezek ellen a károsítók ellen csak ekkor védekezhetünk hatékonyan. Tojásukat a repce szárába rakjak, és ott már semmilyen vegyszerrel nem tudjuk elérni.

Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.
 



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.