Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek EU-becslés: a magyar kukoricatermés messze túlszárnyalja az 5 éves átlagot

Uniós szinten az összes tavaszi vetésű növény terméselőrejelzését lefelé módosították az európai elemzők, de még ezzel együtt is elképesztően jó eredmények fognak születni – különösen szójából és kukoricából.

Hazánk az élmezőnybe tartozik, derül ki a Mezőhír cikkéből


Forrás:https://mezohir.hu/wp-content/uploads/2020/09/kukorica20200916.jpg

Nem mindenki kapott esőt 

Románia és Bulgária keleti területein, illetve Ukrajna déli részén továbbra is súlyos aszályhelyzet van, aminek növekvő negatív hatása van a várható kukoricatermésre. Ukrajna középső részén tartós a csapadékhiány, emiatt az itteni terméskilátásokat is lefelé kellett módosítani. Nyugat-Európában pedig Franciaország, Belgium, Luxemburg, Nyugat-Németország és Dél-Hollandia nagy részében folytatódott az esőmentes időjárás, tovább csökkentve ezen a régiókban a kukorica, a cukorrépa és a burgonya várható hozamát. Ezzel szemben Írországban és az Egyesült Királyság egyes részein augusztus közepe óta túlságosan sok eső esik, és ez okoz gondokat. A MARS elemzői szerint hazánkban kifejezetten kedvező körülmények uralkodtak, és jók a terméskilátások. A sok csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek Észak-Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Fehéroroszországban is.Elképesztő kukoricatermés készül

A MARS mostani becslése szerint uniós szinten az alábbi átlaghozamok várhatóak a betakarítandó növényekből (a tavaszi árpával az esős északi térségek még csak most végeztek). Továbbra is a szója teljesít a legjobban, az ötéves átlagot 3,7 százalékkal haladhatja meg az átlagtermése, de a szemeskukorica 3,3 százalékos hozamnövekedése is tekintélyes. Uniós szinten 7,8 tonnás átlagtermésre számítanak az elemzők, ami kiváló. Az év nagy vesztese a cukorrépa, amelyiknek egyre stresszesebb körülmények között (aszály és vírusvektor rovarok) kellene teljesítenie, de képtelen rá. Burgonyából viszont növekednek az átlaghozamok.

Magyarország túlteljesít

Az elemzők szerint hazánkban kiugróan jó éve lesz a kukoricának: az elmúlt 5 év átlagát 15 százalékkal haladhatja meg az idei átlaghozam, és mivel a növény területe sem változott érdemben, így az össztermés is ennyivel lesz több. Egy hektárról az egész ország átlagában 8,65 t/ha (!) kukorica várható. Rajtunk kívül egyedül Szlovákiában jósolnak nagyobb ugrást az ötéves átlaghoz mérten, 19 százalékot. Itt 8,23 tonnára van kilátás hektáronként. Továbbá a többi terményből is rekordokat dönthetünk, hiszen napraforgóból 6,7 százalékkal, szójából 13 százalékkal, burgonyából 14 százalékkal, cukorrépából 16 százalékkal várható nagyobb átlaghozam mint a sokéves átlag. 

Cikk forrása: https://mezohir.hu/2020/09/16/eu-becsles-a-magyar-kukoricatermes-messze-ubereli-az-5-eves-atlagot/?fbclid=IwAR1eQL8LDhTtiijSxmYlz1WCFu-88rChxK2F9PQq_moFpAEZ-1YXje429jcHírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.