Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Egyéves gyomok a burgonyatermesztésben

Az egyéves gyomok kifejezés összefoglalja azokat a gyomokat, amelyek életciklusukat egy év alatt vagy egy tenyészidőszak alatt teljesítik, de a következő évre vagy évszakra nagymennyiségű gyommagot teremnek.

Magyarországon az alábbi, burgonya ültetvényeken előforduló nemzetségeket sorolhatjuk az egyéves gyomok közé: disznóparéj (Amaranthus spp.), libatop (Chenopodium spp.), parlagfű (Ambrosia artimisiifolia var. elatior), kakaslábfű (Echinochloa crus-galli), muhar fajok (Setaria spp.)

Az említett gyomokból némelyik, egyedenként 100 000 mag előállítására is képes, ami azt jelenti, gyomszabályozás nélkül minden növény, az adott fajból további 100 000 gyom kelését generálja. A hazai gyomfelvételezések alapján ezeket az egyéves gyomokat, mint fő gyomnövényeket azonosították.

A fent említett nemzetségek leggyakoribb fajainak azonosítására biztos jellemzők vannak a segítségünkre:

1. Disznóparéj fajok (Amaranthus sp.): Ebből a nemzetségből több faj gyomosít a burgonyában. A levelek hosszú levélszárral rendelkeznek, a tövük széles, de kihegyesedően elvékonyodnak. Virágzata leginkább sűrű füzérvirágzat, sok elágazással. A virágok kicsik és zöldek (néha vöröses árnyalatúak). A szár körül általában sugárirányban helyezkednek el.

2. Fehér libatop (Chenopodium album): Levelei széles ovális-háromszög alakúak, karélyos, ritkán fogazott szélűek. Lemeze sima, fonáki oldalán lisztes. A virágzatok gömb alakú pontszerű bimbók halmazai. A bimbók nem alakulnak tipikus virágokká, hanem a csészelevelekkel összenőtt sziromlevelek (lepellevél) szinte teljesen zárt marad, és később is védi a termőt rászáradva a termésre.


3. Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia var. elatior): Terebélyes és sokfelé ágazó növény, lágy és szőrös, mélyen, szárnyasan szeldelt levelei 3-12 cm hosszúak. 2–4 mm nagyságú, obkonikus, zöldes-barnás termése van.


4. Kakaslábfű (Echinochloa crus-galli): Ez az egyszikű növény 1,5 m magasra is megnőhet, levelei laposak, hosszúkás alakúak és tövük gyakran lilás. A legtöbb szár egyenes, de némelyik elterül a föld fölött. A szár a tövében lapított. A buga igen jellemző, gyakran lilás, nagy kölesszerű magok találhatóak a zsúfolt füzérkékben.

5. Zöld muhar (Setaria viridis): Egyéves fűféle, hajlott vagy felálló szárakkal, amelyek akár 1-2 m hosszúak is lehetnek. A levéllemezek legfeljebb 40 cm hosszúak és 2,5 cm szélesek, csupaszok. A virágzat sűrű, kompakt hengerszerű buga, legfeljebb 20 cm-es hosszúságú, amely egyenesen nő, vagy néha enyhén bólogat a teteje. A kalászkák 1,8-2,2 mm hosszúak, szálkásak.

A gyomirtás az egyik legfontosabb tényező a sikeres növénytermesztéshez ezért a gyomnövényekkel való versengés megelőzése nagyon fontos a korai fejlődési stádiumban. Csak úgy mint a többi kultúrnövény, a burgonya is fogékony a gyom-versengésre a korai fejlődési szakaszban, a keléstől számított 8. hétig. Ezen időszak alatt kordában kell tartani a gyomokat. A gyomirtásnak számos fajtája van, amely magában foglalja a nem kémiai és a kémiai módszereket egyaránt, de a legtöbb esetben az emberek egyből a vegyszerekhez nyúlnak.

Mindenképpen fontos tényező a vetésforgó, mivel a különböző kultúrnövények közül más-más gyomok irthatók sikeresen, továbbá a megfelelő talajművelés is sokat segít a gyomok elleni külzdelemben.

 A növénymaradványok és a mulcsozás a nem vegyi módszerek közé számíthatók a fenntartható mezőgazdasági rendszerekben. Különböző típusú talajtakarók használhatók:

- szerves talajtakarók pl.: búzaszalma és repce szalma talajtakarók,

- szervetlen talajtakarók pl.: fekete fólia vagy átlátszó fólia.

A kémiai módszer sokféle hatóanyag változatos, de okszerű felhasználását jelenti. A burgonya esetében leggyakrabban a második töltögetés utáni preemergens gyomirtás használatos, kiegészítve, ha szükséges posztemergens egyszikű irtókkal.


Mutum Lamnganbi, Agrofil-SZMI Kft.

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.