Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Édesburgonya palántanevelés

A batátaként is ismert édesburgonya táplálkozási szempontból értékes zöldségnövényünk. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészséges életmódot folytatók körében. Sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Habár trópusi származása révén igényli a magas hőmérsékletet és a sok csapadékot, Magyarország a termeszthetőségi zóna északi határán helyezkedik el. A kiültetéstől számítva 100 napra van szüksége a gumók kifejlődéséhez. Ezalatt sok napsütést és legalább 20-30 °C közötti napi maximum hőmérsékletet igényel. Szerencsés esetben az éjszakai hőmérséklet sem megy 10 °C alá.

Édesburgonya termés egy növény alól házikerteben Fotó: Rigó-Szénási Zsófia

A batáta ültetése történhet palántáról, vagy hajtásdugványról. A gyökér nélküli hajtásdugvány sajnos nagy hátrányban van a gyökeres palántákhoz képest. Legalább 30 napos lemaradást kell behoznia a gyökérfejlesztés miatt. Gyökeres palántát tudunk vásárolni különböző termelőktől - interneten lehet rendelni tápkockás batáta palántát, és szabadgyökerűt is – de magunknak is megtermelhetjük otthon a palántánkat. Erről lesz szó mai cikkünkben.

Növekedésnek indult batáta csírák Fotó: Fitos-Bedő Veronika

A palántaneveléshez nincs szükség bonyolult berendezésekre vagy alapanyagokra, illetve egyáltalán nem igényel sok szabadidő ráfordítást. Napi maximum 1-2 percet vesz el az időnkből. Cserébe már január-februárban tevékenykedhetünk a kertünk javára, amikor a tél egyébként még mindig végeláthatatlannak tűnik. Egy átlagos házikerti mennyiséghez elegendő egy vagy kettő batátagumó, víz vagy tőzeges friss palántázóközeg, befőttesüveg vagy virágcserép. A gumókból fogjuk indítani a csírák fejlődését. Ennek több módja is van:

- A gumót vízbe állítjuk úgy, hogy ne lepje el teljesen a víz. Ezt néha úgy végzik el, hogy 3 fogpiszkálót szúrnak a gumóba az „egyenlítője” mentén arányosan egyforma távolságokra. Majd ezeket a fogpiszkálókat állítjuk a vízzel teli befőttesüveg tetejére. Ezáltal a batáta gumó nem merül el a vízben. Ugyanezt megtehetjük olyan befőttesüveggel vagy különleges formájú vázával, amelyben szintén nem merül el egészen a gumó, illetve könnyedén ki tudjuk emelni akkor is, amikor az alja új gyökerekkel és hajtásokkal lesz tele. A

- Palántaföldbe állítva (nem beültetve) is megpróbálhatjuk. Én ezt a módszert nem próbáltam, mert nekem a vizes bevált.

Ez a folyamat melegigényes. Azaz a szobában radiátor mellett, vagy a konyhában pl. a hűtő tetején érdemes elhelyezni. A gumók rejtett rügyeiből 2-3 hét múlva elkezdenek növekedni az első kis hajtások. Amikor egy-egy hajtás 6-8 cm hosszúra megnő (kb. 4-5 levél) leválasztjuk a gumóról úgy, hogy a hajtásból maradjon néhány milliméteres kis alapi rész a gumón. A megfelelő méretet elért hajtásokat így sorra leválasztjuk és vízbe állítjuk, ahol gyökeresedni fognak. Belőlük lesznek a palánták. A gumó hosszú ideig termeli az újabb és újabb hajtásokat.

Ha a vízbe állított hajtás nagyon hosszúra nőtt, elvághatjuk félbe. Máris van egy újabb palántánk. A vízben meggyökeresedett palántákat kiültetésig átültethetjük palántázó tálcába, vagy műanyag cserépbe, így növelhetjük a szabadföldi kiültetés sikerességét. Ha viszont nincs időnk vesződni a palántázó cserepekkel, tálcákkal, akkor a vízből kiemelt gyökeres palánta ugyanolyan sikerrel eredhet, mint a már becserepezett, csak sokat kell öntöznünk és kicsit jobban oda kell rá figyelnünk.

Lila és sárga édesburgonya püré Fotó: Fitos-Bedő Veronika

A gumóról való palántanevelésnek most van itt az ideje. Februárban még időben vagyunk, de később már nem érdemes nekiállni, mert nem lesznek elég fejlettek a palántáink. A palánták kiültetése csakis a fagyosszentek elmúltával lehetséges. Ugyanis kifejezetten fagyérzékeny növény. Valamint a palánták ültetését június közepéig be kell fejezni.

Sikeres kertészkedést kívánok!

Fitos-Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.

Borítókép forrása: https://www.sciencenews.org/article/sweet-potatoes-might-have-arrived-polynesia-long-humans

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.