Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Drága fotók a gazdáknak, szép képek a nézőknek – Kinek éri meg?

A természetet és a határt járó embertársaink a legjobban teszik, hogy ki mennek a jó levegőre, sportolnak és sétálnak egyet a szabadban. Mindeközben néhányan nem is tudják, hogy árthatnak másoknak és a természetnek egyaránt.

A szántóföldek nem ugarként működnek vagy használatlan rétként funkcionálnak, melyeket gondozatlanul növényzet borít egész évben. Sokan így tekintenek a megfeszített szakmai munkával tervezett, vetett és gondozott termőföldekre is.  Miért is lehet egy sorozat fotó drága és még kártékony is?

Tavasszal, amikor a természet bontogatja szárnyait, minden virágba borul és kizöldül, az embereket mi sem hajtja jobban, mint hogy kint legyenek a szabadban. A földeken az őszi vetések haragos zöldben, már-már szép kalászokkal mutogatják magukat. A repce aranyszínű virágzása is teljesen jogosan vonzza a szemeket az autókból. A facélia, a bíborhere, a mustár és a lucerna is csalogatja tekintetünket. Mi sem lehetne ideálisabb háttér egy ilyen szép környezetnél?

Sokan – akár csapatosan is – bizony belemásznak a szép növényzetbe és elszántan keresik a megfelelő beállítást, elhelyezkedést a tökéletes fotóhoz. Igen, csak amíg bent kószálnak, nem is gondolnak bele, hogy bizony nem kis mennyiségű növényt taposnak le, mások fáradságos munkáját tiszteletlenül tönkre téve. Becsüljük meg a természet ártatlan jelenlétét és vegyük figyelembe mások munkájának gyümölcsét. Ne csak akkor legyünk természetvédők és az ökológiai szemlélet melletti véleményvezérek, amikor a szemetet szelektíven gyűjtjük vagy épp egy fenntartható környezet melletti „felkapott” témán csámcsogunk. Igenis, ebben az esetben ugyanolyan felelősséggel és tisztelettel kell lennünk a minket körülvevő természet és embertársaink felé.

Sokak számára nem feltétlenül egyértelmű, hogy esetleg éppen olyan helyre teszik be a lábukat, ahol éppen az ökológiai szemlélet miatt van füves szegély egy tábla körül. Ahol, a szabad szemmel nem is biztosan látható élőlények hasznos tevékenységet végeznek a természet természetes körforgásának javára. Érdemes és ajánlott körültekintően járni a határban is, éppúgy, ahogy egy városban is betartjuk a behajtani tilos vagy épp a parkolni tilos táblák utasításait.

Nem utolsó sorban: a gazdáknak épp elég a vadak által okozott pl. taposási kár. Ne gyarapítsuk ezt még mi is! Ne a vadakat kövessük, hanem inkább hallgassunk az eszünkre és nézzük meg figyelmesen hova térünk be.

Mindemellett nem elkerülhetetlen tény az is, hogy akár a saját egészségünkre is kockázatos lehet egy ilyen fotózás alkalom. A szántóföldi növényvédelem után maradhatnak anyagok, amelyeket sem belélegezni, sem bőrünkön keresztül felszívni nem érdemes.

Az országban több helyen is találhatunk olyan ültetvényeket, arborétumokat, ahova nyugodt szívvel mehetünk be és nem más kárára cselekszünk. Ezek a helyek kifejezetten ilyen céllal látogathatók és annyi képet készíthetünk, amennyit csak akarunk.

Török Gellért, Agrofil-SZMI Kft.

Forrás: borítókép

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.