Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Citromfa gondozása, gyakoribb betegségek és kártevők

Ha az élet citromot ad, készíts belőle limonádét… tartja a mondás.

A citrom (Citrus × limon) más néven közönséges citrom vagy európai citrom hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez a mediterrán növény a Rutafélék (Rutaceae) családjába, citrusformák (Citroideae) alcsaládjába tartozó, Citrus nemzetség egyik növényfaja.

Felhasználása széles palettán mozog: fűszernövény, gyógynövény, dísznövény, faanyag és még a takarításnál is segítségünkre lehet a háztartásban.

Manapság akár már mi is termeszthetünk otthonunkban saját citromot, ami ma már szinte nélkülözhetetlen a konyhánkban, sőt a háztartásunkban is.

A növény jellemzője, hogy kistermetű, egész évben termő fa, melynek ágai tövisesek, lombozata örökzöld. Illatos fehér virágokból képződnek a termések, melyeket egy év alatt érlel be a fa. Türelmesnek kell tehát lennünk amennyiben saját citromot szeretnénk a limonádénkba vagy a teánkba használni.

Hazánkban a nyári időszakban a citromfa jól érzi magát a kertben, napos, félárnyékos, szélvédett helyen. Teleltetéséről azonban gondoskodnunk kell.

A fiatal növényeket szükséges évente átültetni, az idősebbeket elegendő 2-3 évente. Jó minőségű, laza virágföldbe, citursföldbe ültessük, nagyobb cserépbe, vagy dézsába, tavasszal trágyázhatjuk.

Metszését februárban- márciusban végezzük, a hajtásképződés megindulása előtt.

Nyáron szükséges tápoldatozni és rendszeresen öntözni, a pangó vizet azonban nem szereti, ezért ügyeljünk rá, hogy a cserépben, dézsában ne álljon a víz. Télen elég heti rendszerességgel, minimálisan öntözni, tápoldatozni nem szükséges.

Teleltetését a fagyok beállta előtt kezdjük meg. Erre az ideális a 6-8 – maximum 15 fokos, fényes helyiség, ahol a páratartalomról is tudunk gondoskodni. Amennyiben rosszak a teleltetési körülmények a növény számára, azt a levelek lehullatásával, felkopaszodással fogja számunkra jelezni – tavasszal azonban újra kihajt.

A citromfa viszonylag könnyen szaporítható. Leggyorsabban talán a termő citromfa hajtásának a dugványozásával. Ehhez tavasszal 2-3 leveles hajtásvégeket laza savanyú talajba kell ültetnünk, majd fóliával vagy egy fél pet palackkal letakarnunk. Tartsuk árnyékos helyen. Nyár végére meggyökeresedik, ekkor kiültethető napos helyre.

Amennyiben magról szeretnénk szaporítani, a citrom magjait előre áztassuk be 2-3 napra, majd laza földbe ültessük, tartsuk melegen és nyirkosan. A csírázás sok időt vehet igénybe és egyenetlen lehet. Ha a növények elég nagyok átültethetjük.

A magról szaporított növények nem fognak virágot hozni és teremni. 1-2 éves korukban szemezni, vagy oltani kell őket termő növényről származó oltóvesszővel vagy szemmel.

A nem megfelelő körülmények között tartott citromfánkon megjelenhetnek különböző kórokozók és kártevők.

Gyakrabban előforduló betegségek:

Antraknózis - Colletotrichum gombabetegség

Tünetei: ágelhalás, korai levélhullás, gyümölcsök elszíneződése. A gallyak láthatóan gomba spórákkal borítottak. Ez addig terjed, míg végül felemészti a növényt. Leginkább esős tavasz idején alakul ki.

Korompenész - A tetvek által termelt mézharmaton telepszik meg. A leveleken, terméseken fekete korom színű penész réteg alakul ki. Permetezzük meg a citromfát rovarölő készítménnyel, ha szükséges 10-14 nap múlva meg kell ismételni a fertőzés mértékétől függően. Ezt követően a penész növekedését folyékony réztartalmú gombaölő szerrel kezeljük.

Alternaria alternata - Alternaria gomba okozza, a fa meggyengül, ami a levelek és a szárak elpusztulását okozza. Túlzott öntözés elkerülésével megelőzhető.

Zsíros folt gomba - Kórokozója a Mycosphaerella citri.

A levelek alsó felén sárga-barna hólyagok jelennek meg. A betegség előrehaladtával a hólyagok olajosnak látszanak. Kezelése folyékony réz gombaölő készítmény alkalmazását is igényli.

Phytophthora citrophthora gomba – A nedves talajban élősködő gomba, mely esőzés vagy öntözés során kerül a fára. A gyökér rothadását, barna rothadását vagy a gallér rothadását okozza, amely sötétbarna foltokat okoz a fa törzsén, melyet kísérhet az érintett területről való szivárgás. A betegség előrehaladtával a foltok kiszáradnak, megrepednek és elpusztulnak.

A fertőzött leveleket és ágakat el kell távolítani, majd gombaölőszeres permetezést kell alkalmazni.

Botrytis gomba - Hosszan tartó esős periódusok után alakulhat ki, mely a virágokat fertőzi.

Citromfa leggyakoribb kártevői

Takácsatkák - Szabad szemmel szinte láthatatlan, pókszerű kártevők, nehéz őket azonosítani, így megkéshet az ellenük való védekezés is. Sárguló levelek, sárgás pöttyök, szövedékszerű szálak megjelenése a levélen, jelezheti takácsatka jelenlétét a növényen. Ellenük atkaölő szeres védekezés javasolt.

Gyapjastetvek - A meleg, párás helyiségekben tartott növényeken gyakran megjelenhetnek a gyapjas levéltetvek. A növény szemmel kevésbé látható részein rejtőznek. A leveleket és a friss hajtásokat szívogatják. A testüket fedő fehéres, lisztszerű viaszréteg védi őket a külső behatások ellen. Az izopropil-alkohol hatékony lehet a gyapjas levéltetvekkel fertőzött növényekre, amit vattapamacsok segítségével vihetünk fel. Töröljük le a levelekről a tetveket.

Pajzstetvek - Sajnos gyakori a citromfán megjelenő pajzstetű. A zárt, meleg hőmérsékletű térben ezek a kártevők gyorsan felszaporodnak.

Amennyiben még kisebb növénnyel van dolgunk egy fogkefe vagy rongy segítségével elmozdíthatjuk a helyükről a pajzstetveket és eltávolíthatjuk a növényről vagy ebben az esetben a kontakt szerek is hatékonyabban jutnak el a kártevőhöz.

Nagyobb fa esetén nehezen tudunk tőlük megszabadulni, sajnos ezek a szerek nehezen jutnak el a kártevőhöz, mert azokat viszonylag kemény pajzs védi, apró lárvái a védett helyeken sikeresen meghúzódnak és a védekezés ellenére sokszor újra és újra felszaporodik a kolónia. Ilyen esetben felszívódó rovarölő szerrel, többszöri ismétléssel tudunk ellenük a leghatékonyabban védekezni.

Gondárné Zrak Viktória, Agrofil-SZMI Kft.

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.