Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Az olajrepce fehérpenészes rothadása (Sclerotinia sclerotiorum)

A szomszédunkban dúló háború és annak következményei nagy hatást gyakorolnak elsősorban Európa, benne hazánk gazdasági viszonyaira. Mindannyian érzékelhetjük a kibontakozóban lévő energiahordozó válságot és a vele járó tendenciákat.

A jelen helyzetben, mikor a világ egyik jelentős napraforgó-termesztő országa nem tud majd a meg szokott módon nyersanyagot produkálni (a napraforgóolaj ára már most is az egekben van többek között emiatt is) nagy valószínűséggel az élelmiszeripar és a végfogyasztók egy része is alternatívák után fog nézni a napraforgóolaj részleges vagy teljes kiváltására. Így kerül előkelő helyre ebben a képben a napraforgó után a repce, melynek ezen okok miatt előreláthatóan jó ára lesz idén, ezért is lehet fontos odafigyelni rá, és ebből az okból foglalkozunk most egy kicsit az olajrepcével. A számos kártevőjén kívül akad egy-két betegsége is, melyek közül az egyik legfőbb a fehérpenészes rothadás vagy más néven „repcerák”.

A fehérpenész kifejezetten sok gazdát fertőz (több százat) melyek között akad több kultúrnövény is, de kedvel sok gyomfajt is. Előszeretettel élősködik például napraforgón, szóján, babon, paradicsomon, zelleren, de e kultúrnövények mellett kedveli a csattanó maszlagot és a parlagfüvet is.

A talajban szkleróciumokkal (évelő test) éli túl a számára kedvezőtlen körülményeket, akár több évig is képes így vegetálni. A betegség kialakulásának, - mint általában a gombafertőzések legtöbbjének - kedvez a csapadékos időjárás, a nedves, mély fekvésű talaj. A 20 Celsius fok körüli hőmérsékletet preferálja.

Az állományban legtöbbször foltszerűen észlelhető. A szár alapi részén a gombafonal (micélium) okozza a fertőzést, a növény felső részeit a gomba ivaros szaporító képletei (aszkospórák) támadják meg.

A betegség tünetei a következők: a repceszáron vagy a szár elágazás alapi részén kerek, megnyúlt foltok jelennek meg, melyek barnás színű felületén néhol körkörös mintázat figyelhető meg. A szár belsejében fehér színű gombaszövedék (micélium) és fekete, kb. 3-10 mm nagyságú szkleróciumok növekednek. Ritkán a szár alapi részen is kialakulhat a vattaszerű gombaszövet. Később a beteg repcenövényen a becők kifehérednek.


Szkleróciumból “kicsírázott” apotéciumok

A védekezés

Legfontosabb védekezési forma az 5-6 éves vetésváltás, a legjobb, ha a repce legalább 5 éven keresztül nem kerül önmaga után. A gomba felszaporodását mérsékelni lehet a tőszám csökkentésével. Létezik ellene ható biológiai növényvédő szer, mely hiperparazita gombával lép fel a gomba ellen. Ezt a repce vetése előtt lehet alkalmazni a területre. Különböző felszívódó gombaölő- permetezőszerek is rendelkezésre állnak, melyeket a virágzás kezdetétől teljes virágba borulásig alkalmazhatunk.

Mezei András, Agrofil-SZMI Kft. 

Borítókép: https://www.bspp.org.uk/sclerotinia-sclerotiorum-a-pathogen-profile-molecular-plant-pathology-highlight/

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.