Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Az integrált növényvédelem alkalmazása

30-40 évvel ezelőtt mi magyarok kifejezetten magas fokon műveltük a növényvédelmi tevékenységet. Európa élvonalába tartoztunk a növényvédelem tekintetében, de sajnos most már egy ideje le vagyunk maradva.

Jelenleg Magyarországon sok esetben már a receptfelírás szintjére degradálódott a növényvédelmi szakirányítás, s a növényvédelmi tevékenység szinte már csak növényvédőszer kijuttatássá fajult. Ezen a gyakorlaton nekünk, gazdálkodóknak és növényvédelemi szakembereknek együtt kell változtatnunk. Ha a lelkiismeretünk ehhez nem lenne elég, a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. FVM rendelet módosítása (45/2021) szerint kötelezettek vagyunk az integrált növényvédelem elvei szerint végezni a növényvédelmi tevékenységet.

(Az EU 2014. január 1-től írja elő az integrált növényvédelem alkalmazását.)

Annak érdekében, hogy a jogszabály és az integrált növényvédelem alapelveit betartsák, betartsuk, a NÉBiH ellenőrzéseket fog végezni. Ezeken az ellenőrzéseken vizsgálni fogják, hogy a legmegfelelőbb növényvédelmi technológia, módszer, készítmény volt-e alkalmazva, indokolt volt-e a növényvédelmi kezelés.

Ellenőrizni fogják, hogy bevetettek-e minden lehetséges agrotechnikai védekezési módot annak érdekében, hogy kevesebb növényvédőszert kelljen kijuttatni az ugyanolyan hatékony növényvédelemhez.

Ezek az ellenőrzések azonban, ahogyan azt Jordán László igazgató úr elmondta a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 2021. 12. 09-i Webináriumán, inkább tanácsadás, illetve konzultáció jellegűek lesznek.

Mindez annak érdekében történik, hogy a magyar növényvédelem újra visszakerüljön az európai élvonalba, miközben betartjuk a magyar és az európai jogszabályokat is.

Mit tegyünk gazdálkodóként, illetve növényorvosként?

- Agrotechnikai védekezési módszerek megismerése és alkalmazása

- Biológiai módszerek megismerése és alkalmazása

- Ismert kártevőhelyzetben ellenálló fajták, hibridek megismerése és használata

- Dokumentáljuk a károsítóhelyzetet (megfigyelés)

- Károsítóelőrejelzés, annak dokumentálása (agrometeorológia, hőösszegszámítás, károsítók biológiai ismerete) – erre vannak szolgáltatások, illetve online elérhető adatok is

- Meteorológiai adatok dokumentálása

Ezen jogszabályi változás és saját lelkiismeretünk érdekében törekedjünk arra, hogy az integrált növényvédelem alapelveit megismerjük, és azokat munkánk során alkalmazzuk.

Felejtsük el az egyenlőségjelet a növényvédelem és a növényvédőszer között, és ne a peszticid legyen az első, hanem legyen inkább az utolsó, amihez nyúlunk a növénykultúrák védelme során.

Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft. 


Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.