Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Az árpa vetésfehérítő bogarak

Az első meleg tavaszi napok beköszöntével a vetésfehérítő bogarak megkezdték betelepedésüket a gabonatáblákba. Az ellenük irányuló védekezést tehát érdemes már most megtervezni.

Az árpa vetésfehérítő, vagy más néven vörösnyakú árpabogár az egyik leggyakoribb a 4 ismert vetésfehérítő faj közül. Tápnövényei a pázsitfűfélék, elsősorban a termesztett gabonafélék, melyeket mind a lárvák, mind az imágók károsítanak.

A lárvák a levelek színén, hámozgatással alakítják ki jellegzetes kárképüket, mely során a levélfonáki epidermisz sértetlen marad, azt nem rágják át. A hámozott rész alatt a csíkok kiszáradnak és fehér színűvé válnak. A táblákon ez fehér foltok formájában figyelhető meg, innen ered a „vetésfehérítő” elnevezés. A kifejlett egyedek táplálkozásuk közben hátrafelé haladva viszont teljesen átrágják a levéllemezt, 6-8 mm-es, hosszúkás csíkokat hagyva maguk után.



Az árpa vetésfehérítő bogarak jellegzetes kártételei az árpaleveleken


Az elsődleges kártételek mellett az árpa vetésfehérítő bogaraknak vírusterjesztőként (árpa sárga törpülés vírus, rozsnok mozaik vírus) is szerepük van.

Az árpabogaraknak évente egy nemzedéke fejlődik. A kifejlett alakok telelnek át a talajban, és március végén – április elején jönnek elő, amikor több napon keresztül 10 oC körüli átlaghőmérsékletet lehet mérni. Ilyenkor egyből megkezdik táplálkozásukat, majd a párosodást követően, májusban fejlődnek ki a lárvák. Ezeket a hátoldalukat fedő nyálkás, ürüléket is tartalmazó váladék miatt népiesen „árpacsigának” nevezik. A júniusi bebábozódást követően az imágók folyamatosan károsítanak, egészen szeptember végéig, amikor telelőre vonulnak.

A vetésfehérítő bogarak ellen különböző szintetikus piretroid hatóanyagú készítményekkel lehet védekezni, melyek kijuttatását tavasszal, a betelepedő imágók ellen kell megkezdeni, hogy elejét vegyük a tojásrakásnak és a lárvák felszaporodásának. Ugyancsak érdemes figyelni arra, hogy a nitrogén túladagolás következtében kialakult buja foltok a táblákban elősegíthetik a bogarak kártételét.

 

Magyar Gerda

Agrofil-SZMI Kft.

Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.