Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Az abnormális időjárás hatásai

A megszokottnál hidegebb és nagyon is változékony tavaszi időjárás nyilvánvalóan hatással bír a növények vegetatív és generatív folyamataira, illetve a különböző betegségekkel, rovarkártevőkkel szembeni fogékonyság növekedése valószínű.

A márciusban mért magas hőmérsékleti maximumok elősegítették a kultúrnövények fejlődését. A kalászosok szárbaindultak, a repce “pillanatok alatt” elért a szárba indulástól a zöldbimbós állapotig, az almafélék bimbósak, de a legrosszabb helyzetben a csonthéjasok vannak, amelyek nagyrészét teljes virágzásban érte az áprilisi havazás és a fagyos éjszakák sora.

A váltakozó magas és alacsony hőmérséklet befolyással lehet a növényi betegségek megjelenésére. Búza esetében pl. a vörösrozsda (Puccinia triticina) és a sárgarozsda (P. striiformis f. sp. tritici) megjelenésének kedvezhet. A sárgarozsda tudvalevőleg a meleg száraz évjáratokban tud igazán “berobbanni”, ám a búza gyengültsége kedvez a kórokozó fertőzésének.

A tavasz korai kezdete meghosszabbítja a vegetációs időt. Ezáltal a kórokozók és kártevő rovarok károsításának lehetőségét időben megnöveli.

 A mérsékelt éghajlaton a hőmérséklet emelkedés megnövekedett rovarpopulációt eredményezhet. Az magasabb hőmérséklet hatással van a rovarok túlélésére, egyedfejlődésére, földrajzi elterjedésére és populációméretére. A több nemzedékes rovaroknál (levéltetvek, tripszek, atkák) a hosszantartó magas hőmérsékleteken még több nemzedék fejlődhet ki. Így az általuk okozott kártétel is nő. A vándorló rovarok (gyapottok bagolylepke) esetlegesen korábban vándorolhatnak be.

A magas hőmérséklet a nemek közötti arányok megváltozását is okozhatja például a tripszeknél. A kisebb téli mortalitás miatt is több rovarkártevő kerülhet elő tavasszal. Azonban meg kell jegyeznünk, hogy bizonyos rovaroknál a magasabb téli hőmérséklet miatt nemhogy kisebb, hanem a testük tápanyagraktárainak gyorsabb kiürülése miatt nagyobb mortalitás figyelhető meg.

De most a hideg időszak rövid ideig áll fenn. Azonban a probléma az, hogy egy hosszú meleg időszak után következett, ami alatt a növények és rovarok fejlődése beindult, felgyorsult. Ez a fagy nyilvánvalóan rosszul érinti a kultúrnövényeket. Azonban besegíthet például a repce fénybogár elleni védekezésben.

Ellene tenni közvetlenül nem tudunk. Hosszútávon a fajtanemesítés segíthet, illetve a fenntartható életvitel, mellyel remélhetőleg az gyerekeinkre és unokánkra élhető Földet hagyunk.

Mutum Lamnganbi, Fitos-Bedő Veronika - Agrofil-SZMI Kft.



Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.