Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Aszály és a napraforgón károsító rovarok

Jelenleg sajnos azt látjuk, hogy irgalmatlan vízhiány van az ország nagyobb részén. Főként a szántóföldi kultúrákban jelentkezik ez a súlyos probléma.

Annak a bizonyos aranyat érő májusi esőnek néhol egyetlen cseppje sem érte el a talajt. Júniusban ez a probléma a légköri aszállyal és a magas hőmérsékleti értékekkel csak fokozódott. Csak reménykedünk, hogy a probléma híre eljut a döntéshozókhoz és az Alföldön tevékenykedő gazdák munkáját, kiadásait kompenzálják.

E napra betervezett cikkünk a napraforgó rovarkártevőiről szól röviden. Mostanra látjuk, hogy jelenleg sajnos nem a rovarok okoznak veszteséget ebben a kultúrában. Azonban, ha pozitívan tekintünk előre, és reméljük, hogy jövőre egy csapadékos május után a legfőbb problémánk újra a növényvédelem lesz, azon belül pedig a napraforgó rovar károsítóival kell küzdenünk. Ez az én szememben azért tűnik pozitívnak, mert míg a rovarok ellen hatékonyan vehetik fel a küzdelmet, az aszállyal nem. Lássuk, mire figyeljünk jövőre a napraforgónál.

Az áprilisi csapadék után elvetett napraforgó gyönyörűen fejlődésnek indult. Rajta megjelentek és komoly veszteséggel fenyegettek a levéltetvek nagy egyedszámú populációi. Ezen rovarok ahogyan repülni, gyalogolni, úgy táplálkozni is nagyon csekély hatékonysággal tudnak. Károsításuk mértéke egyedszámuktól függ leginkább. Táplálkozásukhoz erősen, vitálisan növekvő tápnövény szükségeltetik. A turgorát vesztett, hervadó tápnövényt elhagyják. Ezért nem is találunk most igazán levéltetveket a napraforgókon, és ezért voltak viszont nagy egyedszámmal a 4-6 leveles növényeken.

A napraforgón leggyakrabban két levéltetű faj károsít:

- fekete répa levéltetű (Aphis fabae)(borítókép)

- sárga szilva levéltetű (Brachycaudus helichrysi)

Sárga szilva levéltetvek a hajtáscsúcsban

Nevükből máris megtudtuk a színüket. További különbség a két faj között az növényen való elhelyezkedésük. Míg a fekete répa levéltetű a levelek fonákán, és a száron található meg, a sárga szilva levéltetű a hajtáscsúcs fejlődő levelei közé van szinte „beszorulva”. Ezen életmódból adódik az ellenük való védekezés sikerének alapja is. Ha a sárga szilva levéltetűt észleljük, felszívódó hatásmódú rovarölőszerek használata javasolt, ha a fekete répalevéltetűvel van dolgunk, akkor megfelelő a kontakt hatásmódú készítmény használata, lehetőleg a levelek fonákára is eljuttatva.

Az emberi szem nem veszi észre elég korán a levéltetveket, de a növényeken levéltetű után keresgélő katicabogarak felhívhatják a figyelmünket arra, hogy figyelmesebben vizsgáljuk meg az állományt.

A levéltetvek károsítása nyomán kisebb és esetleg deformált tányérok képződhetnek, illetve fertőzési kaput nyitnak a szürkepenészes rothadás kórokozójának, a Botritis cinerea gombafajnak.

Szintén gazdasági kár okozására képesek a mezei poloskák.

Ezek a rovarok szúró-szívó szájszervükkel a napraforgót csírakoruktól kezdve károsítják. Deformációt okoznak a szikleveles növényeken, később a levélnyeleket, levélereket sértik fel, a nőstények ide helyezik tojásaikat. Ezek a sebek később szétnyílnak, befeketednek.

Poloska okozta szúrt seb napraforgó
levélnyelén

A tányéron a csöves és a nyelves virágokon is károsítanak, később a kaszatkezdeményeken és a kaszatokon. Ezáltal közepes- (4-10 egyed növényenként) vagy erős károsító nyomás (10 egyednél több növényenként) esetén számítanunk kell a csöves és nyelves virágok elhalására, a kaszat foltosodására, a bél barnulására, olajtartalom csökkenésére, csírázóképesség romlására. Indirekt kártétele: fertőzési kaput nyit a tányérfertőző kórokozók számára (Sclerotinia s., Botritis c.).

Egyedszám megfigyelés után, ha szükséges csillagbimbós állapotban, vagy virágzás alatt méhkímélő technológiával védekezhetünk a megfelelő rovarölő szerekkel.

Mutum Lamnganbi, Agrofil-SZMI Kft. 

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.