Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Árulkodó jelek a fiatal napraforgón

Igaz ugyan, hogy a rezisztens hibridek használata nagyban leegyszerűsíti a gyomok elleni harcot, de ennek ellenére a napraforgó táblák mostanában sok munkát adnak a gazdáknak.

Gyomirtási feladatok, permetezés, sorközművelés, gombákkal szembeni védekezés, vadvédelem kötik le őket. A hosszú száraz időszak után nemrégiben megérkezett esők kedvezően hatnak a fiatal, 6-8 leveles növényekre, sajnos ez a csapadék serkentően hat mind a gyomok fejlődésére, mind a kórokozók szaporodására is, melyek közt akad kisebb, - illetve komolyabb veszélyt jelentő is. Szükséges lehet ebben az időszakban tenni egy-egy sétát ezeken a táblákon, mert a betegségek korai árulkodó jeleivel találkozhat az ember. Ilyenkor ez a felmérés a növények magasságából adódóan viszonylag egyszerű, az állomány átlátható, hasznos információval szolgálhat a gombákkal szembeni védekezés tervezésénél.

Korábbi írásunkban volt már szó a peronoszpóra felismeréséről, lefolyásáról, most a diaportés betegségre (Diaporthe helianthi) és a fehérpenészre (Sclerotinia sclerotiorum) szeretnénk a figyelmüket irányítani. Mindkét kórság gombás eredetű, a védekezés ellenük azonos módon történik. Az előbbi kisebb jelentőségű. Ez a betegség a növényi fejlődés első felében, fiatal növényeken okozhat károkat, a második szakaszban megjelenve nem annyira veszélyes. Kedvező számára a mérsékelten meleg, nedves közeg. Legjellegzetesebb tünete a levélnyél és a szár találkozásánál megjelenő foltok a növény földközeli részein, mely idővel körülöleli a szárat és növénypusztulást okoz. Jellegzetessége a belső szövetek sárga színe és ezek üregesedése. Fejlett növényen kialakulva jelentős termésveszteséget nem okoz.

Diaportés szárfertőzés tünete

A fehérpenészes rothadás már egy komolyabb betegség, indokolt rá odafigyelni. Jelentős károkat tud okozni a neki kedvező időjárás mellett. Fogékony fajtákon képes akár 100%-os kárt okozni. Hasonló környezeti igényekkel rendelkezik, mint a fent említett kórokozó. A növény teljes fejlődésén keresztül több helyről kiindulóan képes terjedni. Felbukkanásáról a bimbók megjelenésének idejében a száralapon keletkező barnás foltok árulkodnak. Ha ezekről a foltokról a talajra átterjedő fehér penészgyepet találunk, - amit már viszonylag messziről fel lehet ismerni, -akkor biztosak lehetünk a betegség jelenlétében. A betegség későbbiekben a száron fedezhető fel, barnás koncentrikus foltok formájában jelennek meg, a növény hervad, súlyos esetben kidől. A szár szöveteit tönkreteszi; ha szétvágjuk, bennük fehér szövedéket találunk. A hajtáscsúcs a fertőzését követően elhalhat, ha a tányért fertőzi, a későbbiekben annak hátoldalán vizenyős foltokat okoz. Szinén idővel - kitöltve a tányért - rács formában lesz megtalálható a szemek között, majd végül, legrosszabb esetben az egész tányér szétesik, így a teljes termés veszendőbe megy.

Fehérpenészes szárkorhadás

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Fontos pillér a legalább 4, de inkább 5-6 éves vetésváltás alkalmazása a termesztésben, tekintettel arra, hogy mindkét kórokozó a talajból fertőz, növényi maradványokon, fertőzött kaszatokban telel. Előnyt jelent az egyszikű elővetemény. A vetésforgóból ajánlott kihagyni a fogékony növényeket, mint a repce, mustár, szója stb. Megfelelő anyaggal csávázott, fertőzésmentes vetőmagot ajánlott használni. Rezisztens hibrid sajnos nincs, de a tolerancia mértéke változó lehet a hibridek között, amely a szárfelépítés különbségeiből adódik. Vegyszeres állománykezelés két időszakban, először 6-8 leveles állapotban, majd virágzásban érdemes elvégezni megfelelő hatóanyaggal. Végül, de nem utolsó sorban a fehérpenészes szár- és tányérrothadás okozta veszteségek ellen a megfelelő időben történő deszikkálás hatékonynak bizonyulhat.


Mezei András

Agrofil-SZMI Kft. 


Ma éjfélig!

Fontos eldöntendő kérdésekben szeretnénk a segítségeteket kérni! A linkre kattintva egy kérdőívhez irányítunk titeket. A kitöltők nyereményjátékban vesznek részt:
https://bit.ly/informacioszerzesazagrariumban


További cikkeink a témában

Napraforgó peronoszpóra

Lencsevégre kapott napraforgó levelek




Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.