Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Aranysakál, vagy nádi farkas hazai inváziója

Itt is szeretnénk a vadászok és állattartók figyelmét az aranysakál okozta, egyre súlyosbodó problémára felhívni.

Egyre sűrűbben és egyre súlyosabb károkat okoz a háziállat és vadállományban ez a korábban kihalt (vagy kihaltnak vélt) faj. Megtámadja a baromfiak mellett a juh és szarvasmarha állományokat is. A borjakat előszeretettel és rendszeresen vadássza, de több panaszt és bejegyzést lehetett olvasni az utóbbi időben teheneket is megölő falkákról. A vadak közül az apóvadakat és a nagyvadak gidáit, borjait rendszeresen és sikeresen elejti. A rókánál sikeresebben szaporodik családszerkezete következtében, illetve az igen széles táplálékspektruma, gyorsasága és intelligenciája miatt rendkívül jól alkalmazkodik (Dr. Heltai Miklós).

Jelenleg Baranya, Somogy és Zala megyékben rendszeresen okoz problémát az állattartóknak és valószínűleg a vadállományban is. Ezenkívül az ország minden régiójában észlelték (Dr. Heltai Miklós).

Eredetileg Ázsiából terjedt Európa irányába, tulajdonképpen a középkorban is élt itt Magyarországon populációja. 1942-ben kipusztultnak nyilvánították hazánkban és a Balkánról is eltűnt. Előbb Bulgáriában jelent meg az 1970-es évek végén, európai felszaporodása a 20. század vége óta törtlen (Dr. Heltai Miklós).

Nagyon jól alkalmazkodott a száraz élőhelyekhez. Sikeres felszaporodásának kulcsa a rendkívül jó – a táplálkozásban is megmutatkozó - alkalmazkodóképessége (Dr. Lanszki József).


Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft. 

Borítókép: link

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.