Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek Akcióban a szövőlepke, ami nem is az, aminek mondják

A nagy lombkártétellel járó károsításért az 1940-es években behurcolt és azóta Európa szerte nagy sebességgel elterjedt amerikai fehér medvelepke a felelős.

A június hónapban úton levő polgárok gyakran láthatnak az út menti fákon, főleg a korábban, a selyemhernyó tenyésztés fénykorában ültetett öreg, már pusztulóban lévő fehér eperfákon (Morus alba), illetve az utak mentén elvadult amerikai eredetű zöld vagy más néven kőrislevelű juharon (Acer negundo) nagy méretű lombpusztulást, dús szövedéket, hernyófészkeket.

A nagy lombkártétellel járó károsításért az 1940-es években behurcolt és azóta Európa szerte nagy sebességgel elterjedt amerikai fehér medvelepke a felelős. A hernyók által képzett, igen dús szövedék miatt ezt a fajt tévesen amerikai fehér szövőlepkének nevezték el és sokan még mind a mai napig ezen a néven ismerik. Azonban ez a faj a medvelepke-félék családjába tartozik, a szövőlepkékkel, ahová a selyemlepke (Bombyx mori) is tartozik, semmiféle rokonságban sem áll.

Ennek a nagy étvágyú hernyókkal bíró fajnak évente két nemzedéke van. Hernyói enyhén szőrösek, fiatalon a szél útján is terjedhetnek. Ilyenkor fordul elő az a meglepő eset, hogy a hernyófészkek gyümölcsfáinkon is megjelennek. Az amerikai fehér medvelepke hernyói szélsőségesen polifágok, csak hírhedten mérgező növényeken (leander, selyemkóró) nem képesek táplálkozni. Kertjeinkben bármely fán, bokron könnyedén megélnek.

E veszélyes károsító ellen nem nehéz a védekezés. A kis hernyófészkek levágásával még kezdetekben igen könnyen orvosolható a probléma. A jelen időszakban gyakori nagy hernyófészkek, dús szövedék esetén is hatékony lehet szinte bármelyik engedélyezett inszekticid, ha azt a hernyók testére, vagy a soron következő napokban elfogyasztásra kerülő lomb felületre hatékonyan ki tudjuk juttatni. A védekezés tehát inkább kijuttatás technológiai, mint sem növényvédőszer választás kérdése.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.