Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek AgroFIELD Termelői Club találkozó Dombóváron

Az AgroFIELD Termelői Club tagjai februárban ismét találkozót tartottak. Az összejövetel témája a 2021-es, a klub keretein belül beállított kísérletek eredményeinek bemutatása, megbeszélése, az aktuális terménypiaci kilátások áttekintése volt.

Az üres konferenciatermet a klubtagok közvetlensége, barátságos hangulat töltötte be. 

Lajos Mihály ügyvezető köszöntője után tartotta meg előadását az előző évi kukorica Workhorse vs. Racehorse kísérletekről. Bevezetésként pár mondatban elmesélte a kísérlet előzményeit, bemutatta a kivitelezés, a területen belüli elrendezés módját és ismertette az eredményeket, előtérbe helyezve azt, hogy ne pusztán az adatok közlésére szorítkozzon, hanem elemző, későbbiekben hasznos látásmódot is átadjon a résztvevőknek. Az előadás végén rövid, könnyen értelmezhető, összegző ábrák bemutatásával emelte ki a legfontosabb információkat.

Ezt követően Várady-Szabó Zoltán, az Agrimpex ügyvezetőjének előadását hallhatták a résztvevők, aki szokásához híven átfogó képet adott a terménypiaci helyzetről. Széleslátókörű prezentációjában a globális, és az Európán belüli kereskedelemre is kitekintve mutatott rá a termények magyarországi piaci árának lehetséges változására.

Ebéd után Boda Zoltán, precíziós és tápanyag-utánpótlási ágazatvezető összegfoglalóját hallgatták meg a résztvevők. Előadásában felhívta a figyelmet a kísérleti területek kiválasztásának nehézségeire és annak fontosságára, megbízható eredmények érdekében. Az értékes kísérleti helyszínek kijelölésében bizton támaszkodhatnak a gazdák az Agrofil tapasztalataira. A második részben bemutatta a klub keretein belül beállított kisparcellás napraforgó kísérletek eredményeit. Ezt követte a 2022-es szezonra tervezett tavaszi vetésű kultúrákban beállításra kerülő témák bemutatása és a kiválasztott lokációk ismertetése.

A nap zárásaként Dr. habil Dobos Endre, egyetemi docens (Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar) előadásában a talajtan és talajhasználat elméleti és gyakorlati alapjairól tudtunk meg fontos információkat.

A második napon, Lajos Mihály a kukorica 50 centiméteres sortávolság melletti termesztésének kísérleti tapasztalatait ismertette, bemutatta a kísérleti eredményeket a klubtagoknak, kiemelve néhány jól és néhány gyengébben szereplő hibridet, illetve felhívta a figyelmet nagyon fontos ellentmondásokra.

A program végén a felvetődött kérdések egymásközti megvitatására nyílt lehetőség. A két napos összejövetel után a klubtagok elégedetten, jó véleménnyel távoztak. Kiemelték, hogy az országban hiánypótlóak ezek a gazdatalálkozók. Nincs még egy ilyen fórum, ahol objektíven, marketing nyomás nélkül lehet egymással beszélgetni a szakmáról, és mindenkinek lehetősége volt megosztani az adott témáról a saját tapasztalatait is, mellyel egymást segítjük.

Hunyadi-Buzás Balázs, Agrofil-SZMI Kft.

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.