Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A zamatos szabadföldi magyar szamóca, de hogyan is gondozzuk?

Idén kissé megkésve, de június első heteiben megnyíltak a szabadföldi szamócaföldek, országszerte kezdetét vette a ”Szedd magad!” értékesítési forma időszaka.

Habár az enyhe tél és a csapadékos tavaszi időjárás miatt kiadós és jó minőségű gyümölcsre számíthatunk, érése 10-14 nappal is kitolódott az áprilisi-májusi hidegek miatt.

Mindenki várja a nyár első igazi üdvöskéjének szüretelését, mely zamata miatt könnyedén megkülönböztethető az importált árutól. Habár mérete lehet, hogy némely esetben eltérő, állaga pedig lágyabb, illata és íze árulkodó. A koraérett állapotban szüretelt, még zöld eprek ugyanis a beérés folyamán csodaszép piros színűvé változhatnak, de leszüretelve cukrot már nem termelnek, ízük nem változik. Ellenben a hazai, lédús fajták tovább maradhatnak a töveken, több napsütés érheti őket – fogyasztási érettségben szüretelhetőek, hiszen sokkal hamarabb a fogyasztókhoz kerülnek. A termés idén akár június végéig, augusztus elejéig is kitarthat.

A jó minőségű termés elérése nem könnyű feladat, a szamócák fajtától függően ugyan, de számos betegségre hajlamosak, melyekkel szemben a hatásos kezelést időben meg kell kezdeni. E cikkben összefoglaljuk a lehetőségeket, mit tehetünk annak érdekében, hogy szamócánk bőséges és egészséges termést hozzon.

A szamócatermesztés során beszélhetünk az egyszer-termő, a hónapos és a folyton-termő fajtákról, melyeket érésük alapján is csoportosíthatunk (korai, középkorai és késői), valamint a vad illetve alpesi változatokról. A házikertekben talán legkedveltebb szamócák az egyszer-termő, de nagy gyümölcsű fajták, melyek május végétől július közepéig-végéig szüretelhetőek, valamint a folyton-termő fajták, amik szintén nagy gyümölcsöt hoznak, de az első nagyobb, nyár eleji érést követően, még többször érlelnek termést. Termesztésük módját illetően is többféle megoldás ismert, melyek közül a szalmával takart, ágyásba rendezett megoldások a legkedveltebbek e léptékben.

A szabadföldi palánták leginkább homokos talajban érzik jól magukat, a nyárvégi, őszi ültetés előtt használjunk érett trágyát vagy komposztot és végezzünk granulátumos talajfertőtlenítést. Elengedhetetlen a tápanyagban dús és jó vízáteresztésű talaj, a napos hely, mivel cukor, valamint az íz és aroma a napsütéses órák számával képes növekedni. Ezt követően a helyszín méretétől függően érdemes kialakítani a könnyedén megközelíthető ültetési sorokat, melyek kb. 60-100 cm szélességben a legideálisabbak. Az ágyásokban 40 cm-es tőtávolsággal és 20-25 cm-es mélységű ültető gödörrel kell számolnunk.

Fontos, hogy ne ültessünk szamócát olyan helyre, ahol az előző 3 évben paradicsom, padlizsán, burgonya vagy étkezési paprika kapott helyet, mivel ezek a szamócára is veszélyes, Pseudomonas baktérium felszaporodását idézheti elő a területen. Kerülni kell a korábban gyomos, betegséggel fertőzött egységeket is.

Alkalmazzunk talajtakarást, mely során törekedjünk természetes talajtakarásra alkalmas anyagokat felhasználni (szalma, széna, kókuszrost-paplan, törek, fakéreg, faforgács, fűrészpor, tőzeg, aprított papírhulladék). Ezek elsődleges előnye, hogy gátolják a talaj gyomosodását, jobban tartják a vizet, kisebb a párolgás mértéke, valamint a gyümölcs a talajtól elszigetelve egészségesebb marad. Takarásra talajtakaró fóliát is lehet használni, azonban nagy hátránya, hogy általa hamarabb felmelegszik a talaj, kiéghet a növény. A szakirodalom alapján, kutatások bizonyították, hogy ha piros színű talajtakaró alkalmaztak, akkor a védett szamócák kétszer olyan zamatosak lettek. A tudományos magyarázat szerint a piros mulcstakaróról visszaverődő, de szabad szemmel nem látható vörös fénysugarak olyan hatást keltenek, mintha az a szomszédos szamócáról verődne vissza a nap, így a növény versengeni kezd a szomszédos gyümölcsökkel és így ízletessége fokozódik. Napjainkban egyre elterjedtebb a magaságyások alkalmazása, mellyel elkerülhetőek a különböző kártevők, valamint a termés is hozzáférhetőbb.

Gondozása során oda kell figyelnünk a megfelelő vízellátottságra, ha nincs elég csapadék, öntözése ajánlott. Amint megkezdődik a termésérés, hálózzuk be, ezzel megakadályozva a madarak csipegetése okozta károkat. A termés szüretelését követően, nagyon fontos a kert megújításának részeként a földieper lombozatának eltávolítása is. Ez az idősebb ültetvények esetében akár felújítóan is képes hatni, esetleges kártevők ellen (pl.: meztelen csiga, szamócaatka) és kórokozók ellen különösen hasznos is. Kb. 5-7 cm magasságúra szükséges levágni, majd a sorok közti letaposott területeket megkapálni, valamint megújítani a talajtakarást. Fő feladataink közé a gyomirtás és az indák eltávolítása is beletartozik. Szaporítás céljából is csak kevésindát hagyjunk, mivel azok gyengítik a töveket, így kevesebb termés várható. Továbbá a következő év jó termése érdekében öntözzünk is (főként augusztusban és szeptemberben), mert az őszi növekedés befolyásolja a következő év termésmennyiségét is.

Kovács Eszter, Agrofil-SZMI Kft. 


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.