Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A víz nemcsak fentről veszélyes!

A Szigetköz vízfolyásokban gazdag, varázslatos világa időnként tréfát tud űzni a helyi tapasztalatokban nem eléggé jártas növényvédelmi szakemberekkel is.

Magas vízállás nemcsak árvizek esetén alakulhat ki, hanem sok esetben a vízügyi szakemberek tevékenysége folytán is. A hullámtérbe kilépő Duna magas vízállása ilyenkor a hullámtérből egyfajta hal – bölcsődét alakít ki.

No de mi köze ennek a növényvédelemhez?

Barna levélfoltosság terjedése az alsó levélszinteken

A Szigetköz területe a mentett oldalon is telis-tele van régi, már feltöltődött Duna–medrekkel, amelyek viszont a talajvíz mozgását eléggé nagymértékben segítik. Így a hullámtérben megemelkedett vízszint a mentett oldalon is óhatatlanul vízszint emelkedést indukál a talajban. Vannak olyan területek, ahol a szó szoros értelmében alulról nedvesednek ilyenkor az állományok. Egy fejlett, dús lombozatú gabona, pl. őszi árpa esetében ez meglehetősen nagy probléma, ha nedvesség igényes kórokozók is jelen vannak. A hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres), a barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana), vagy a hírhedten nedvességkedvelő, bár ritka rinchospóriumos levélfoltosság (Rhyncho-sporium secalis) ilyenkor kihasználva a lehetőséget durva mértékű felszaporodásba kezdhet.

Persze egy kellő ismeretekkel felvértezett növényvédős szakembert ez a helyi probléma sem állíthatja megoldhatatlan probléma elé. Még a szárba indulás kezdetén, tehát korábban, esetleg preventív módon kijuttatott hatékony fungicid kezelés képes hatékonyan megakadályozni az alulról ázó árpaföldeken is a gombás eredetű betegségek térnyerését.

Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.