Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A rózsa növényvédelme – Ízeltlábú károsítók II. rész

Az előző részben már kitértünk a gombák által okozott betegségekre, most vegyük sorra a rózsákat megtámadó kártevőket.

Ízeltlábú károsítók

Levéltetvek: ők azok, akik már szinte a rügypattanástól jelen vannak és szívogatják a friss hajtásokat. Ahogy a hőmérséklet emelkedik, a levéltetvek száma is szinte exponenciálisan nő. Hogy kedvenc virágunk jól érezze magát, érdemes hatékony rovarölőszert bevetni a levéltetvek ellen. Léteznek kontakt hatásmódú, a hajtáscsúcs irányába szisztémikusan felszívódó és transzlaminárisan, a levél teljes felületébe beszívódó rovarölőszerek. Ezeket érdemes a levéltetvek elhelyezkedésétől, a növény növekedési dinamizmusától függően megválasztani.

Rózsakabóca: nagy károkat nem okoz, de a levelek díszítő értékét csökkenti, nagy számú jelenlét esetén gyengítheti a növényt. A levelek fonákán élnek. Megjelenésükre a levélkék érközeiben kifehéredő apró foltok figyelmeztetnek. Ezek a fonákon történő szívogatás nyomai. A levéltetvek ellen használt szisztémikusan és transzlaminárisan ható vegyszerek hatékonyak ellenük.

Rózsabogár, virágbogarak: méretükkel és színükkel felhívják magura a gondos kertész figyelmét. A virágok portokjait, esetleg a virágszirmokat rágják meg, de jelentős kárt rendszerint nem tesznek. Általában olyan kis számban jelennek meg , hogy egyáltalán nem kell ellenük vegyszeresen védekezni.


Gyapottok bagolylepke hernyó: kimondottan polifág kártevő, azaz szinte bármilyen növényt szívesen fogyaszt. Azonban mindig csak generatív részeken találhatjuk meg, vagyis virágon, bimbón, termésen. Házikertekben általában a paprika, paradicsom termésében, és a muskátli virágain találkozunk vele, de a rózsabimbókat is szívesen rágcsálja. Fénykerülő, ha teheti berágja magát a termésbe vagy a virágba. Nagy károkat nem tesz a rózsán. Ha találkozunk vele, összegyűjtéssel, mechanikai megsemmisítéssel (ki mit ért ezalatt, a szíve joga úgy tenni), nagy egyedszám esetén, és ha a kártevő a növény felületén látható, kontakt hatásmódú készítménnyel védekezhetünk.

Takácsatka: nem rovar, hanem pókszabású ízeltlábú, ennélfogva nem hatnak ellene a rovarölőszerek. Forró, száraz nyarakon szaporodik fel súlyos mértékben. Meleg időben 7-10 naponta fejlődik ki egy új nemzedéke. A takácsatka leveleket szívogató, nagyon apró, szabad szemmel alig látható polifág kártevő, aki szinte minden növényfaj levelén szívesen megtelepszik. Jelenlétükre a levelek nem egyöntetű sárgulása, és a levelek közötti pókhálószerű szövedék figyelmeztet. Ellenük kimondottan atkaölő készítménnyel védekezhetünk.

Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.

Fotók: Bedő Veronika


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.