Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A rózsa növényvédelme – Gombabetegségek I. rész

A rózsa a "kertek királynője”. Olyan sok szín, forma, méret, habitus és nem utolsósorban illat változatban létezik, hogy bármilyen kertméret és kertstílus méltó ékkövévé válhat.

A tearózsák, parkrózsák díszíthetnek önmagukban, központi szoliter elemként. A futórózsákat falakra, támrendszerre rögzítve mélyzöld virágos hátteret kapunk. A minirózsák a kisebb ágyásokat, virágszigeteket teszik még mutatósabbá.

A rózsáknak azonban kora tavasztól késő őszig nagyon sok károsítója nehezíti meg az életét. Vegyük őket sorra.


Gombás betegségek:

Lisztharmat: a meleg, párás időjárás kedvez a lisztharmat fertőzésnek. A rózsa az egyik első növény, amin a lisztharmat megjelenik. Habár más-más kórokozóról van szó, gyakran ültetik szőlőültetvényben a sorok végére, mert korai fertőződése miatt nagyon jól előrejelzi a szőlő lisztharmatos betegségének megjelenését, így a szőlőt még időben tudják sikeresen védeni. Kontakt, szisztémikus és kén tartalmú gombaölőszereket használhatunk ellene. Fotó: Kun Natália


Tintafoltosság: a betegség tünete ahhoz hasonlít, amikor tinta cseppen az itatóspapírra. Erről kapta a nevét. Nevezik csillagpenésznek is szintén a tünet alakja miatt. Súlyos lombveszteséget, korai levélhullást okozhat, csökkentve ezzel a növény díszítő értéke mellett nem csak az aktuális évi virágok számát, de a télre készülő rügyek állapotát, így a következő évi virágmennyiséget is. Kórokozója a Diplocarpon roseae párás körülmények között érzi jól magát, ezért lehetőség szerint kerüljük az esti órákban történő öntözést. Párás, csapadékos időjárás esetén kontakt és/vagy felszívódó hatásmódú készítménnyel ismételten védekezzünk. A lehullott beteg leveleket rendszeresen távolítsuk el a rózsatő alól, mert ezek további fertőzési forrást jelentek. A levelek őszi talajba forgatása szintén jó megoldás.
Koniotíriumos vesszőfoltossága: ez véleményem szerint az egyik legsúlyosabb rózsabetegség, mert egyrészt nehéz ellene védekezni, másrészt a beteg szár szakasz feletti hajtásrészek elhalnak. Ha megjelent egy vesszőn, akkor azt érdemes azonnal lemetszeni (a beteg folt alatt jó 5-7 cm-re) és eltávolítani a rózsa környezetéből. A metszőollót azonnal fertőtleníteni kell (10%-os hypo oldat). Gombaölőszeres védekezés is segít, azonban tapadásfokozó mindenképpen javasolt a keverékbe a rózsa szárának viaszos bevonata miatt.
Rozsda: nagy károkat ritkán okozó gombabetegség. Feltűnő tünetei miatt viszonylag gyorsan észrevehető és a további terjedés gombaölőszeres permetezéssel megelőzhető.


Botrítiszes betegség: a botrítiszes szürkepenészt szőlő- és gyümölcstermesztésből jól ismerjük már. A rózsán általában olyan erős szürkepenészes tünet formájában nem jelenik meg. Amikor ősszel az időjárás csapadékosra és hűvösre fordul, akkor viszont egészen különleges, szinte szép tüneteket okoz a virágszirmokon. A világos alapszínű rózsaszirmokat ilyenkor apró, sötétebb (piros, rózsaszín) pettyek borítják. Védekezhetünk ellene gombaölőszerekkel, de általában nincs különösebb jelentősége a betegségnek.Forrás: kép


Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.

Fotók: Bedő VeronikaHírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.