Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A repce kilátásai az újévben

Természetesen nem piaci információkkal szeretnék foglalkozni, hanem a repce új évi kilátásaival. A mellékelt kép látványától már elszoktunk, de az évjárat mindig megtréfál bennünket. Ez a szakma szépsége

Igen, jól érezzük, amit a kép mutat ott már termést vesztettünk, de azt ne felejtsük el, hogy ebben a repcetermesztés nevű „rulettban” veszíteni is lehet. Na, ijedjünk meg, ez egy, ha nem is az első pörgetés volt az asztalnál. Ennél a körnél a „bank” (jelenesetben az őszi időjárás) nyert. Most új tétet teszünk hamarosan. Ragadjuk meg az nyugalmat és elemezzük ki a helyzetet, és vonjuk le következtetéseket.

Mi történt valójában? Mikor nyárvégén odaléptünk a „játékasztalhoz” akkor egy átlagos szezonnal terveztünk és ehhez szükséges lépéseket tettünk. A jól bevált megszokott technológiákat alkalmaztunk. Hibáztunk? NEM. A nagy „Crupie” varázslatos keze más körülményeket gurított nekünk. Mi gazdatársak -lassan egy évtizede- erős fejlődési erejű hibrid repcéket használunk. A hibridrepce intenzíven fejlődik és táplálkozik. Korán vetettünk, mert megijedtünk a szárazságtól. Jogosan, mert az augusztus közepi esők után semmi csapadékra nem volt kilátás. Következmény: A repce kikelt, fejlődött és táplálkozott, később jól meg is ázott. (Itt a N kilúgzásról is beszélhetnénk, de a mi körülményeink között, de én nem hiszek benne. Ezt majd egyszer megvitathatjuk) A repcék túlfejlettek lettek és csak zabáltak, feléltek minden készletet (N, S), hiánytünetek keletkeztek, elsősorban az erodált és/vagy az alacsony humusz tartalmú talaj foltokon, ahol trágyázási technológiánk színvonala-az adott évjáratban- kevésnek bizonyult. Majd meg jött a hideg és fagy. A talaj élet ilyenkor leáll vele együtt a N és a S körforgalma és feltáródása is. Jelentős hiányok keletkeztek a talajban és növényben is.

Amikor a következő tétet tavasszal megtesszük, ezzel számolnunk kell. Korábbi kijuttatásra és magasabb dózisokra kell felkészülnünk. Mivel végezzük? Használhatunk szilárd és folyékony formát, csak időben. Én nem osztom azt a véleményt, hogy a folyékony forma egyértelműen jobban hasznosulna. Az időzítésben több rejlik, mint a formában. Csapadék nélkül folyékony forma sem hasznosul. Egy kevés a levélen keresztül fixálódik és felvételre kerül, de a gyökérnek feladata a növény támasztása, ellátása vízzel és tápanyagokkal. A levél főfeladata a biokémiai folyamatokhoz szükséges energia megkötése a fényből, és csak alacsonyabb rendű a szerepe a növény táplálásában.

Forma nem lesz tavasszal vita kérdése, de az időzítés biztosan. Tavasszal korábban és többet! Ha valakinek más véleménye van, írja meg! Mindenből okolhatunk.

Lajos Mihály

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.