Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A precíziós gazdálkodás fonákáról…, vagy lehet, hogy ez lenne a színe?

Az Agrofórum precíziós gazdálkodásról szóló Heti Fórum rovatában felmerülő kérdésekre adott választ Lajos Mihály.

Milyen szolgáltatásokat, csomagokat ajánlanak a termelőknek? Lehet-e a precíziós gazdálkodást “félig” elkezdeni? Mivel tudnak segíteni a gazdálkodóknak az átállásban? Mekkora területméret esetén éri meg és milyen gazdálkodói színvonal szükséges ehhez?

Az elmúlt 5 évben -egy évtized szunnyadás után- újra erőre kapó precíziós gazdálkodás változatos utat járt be. A technológiai és technikai színvonal jelentősen javult az első induláshoz képest. Az eszközök, a háttértechnológiák hatalmasat fejlődtek az elmúlt másfél évtizedben. A fejlődés nem állt le, sőt töretlen, a fejlődés üteme egyre gyorsul. A precíziós szolgáltatások színvonala, megjelenése a „lejátszás technikai felszínen” hatalmas fejlődésen ment keresztül, hála a háttér infrastruktúrák fejlődésének is (IoT, 5G). Azonban a szakma nehezen volt hajlandó ráébredni -bevallani meg végképp nem-, hogy a csúcstechnikába „etetett” adatok -mind aktualitásában, mind felbontásában- gyakorlatilag használhatatlanok. Az Agrofilban – fejlesztő cégként – ezt a problémát elsőként érzékeltük és tettük szóvá ezt a hiányosságot. A keletkezett szakmai űr teremtett lehetőséget nekünk, amelyet a fejlesztési munkában, a beszédtérben és az elbeszélési módban is – a tágabban értelmezett szakma irányába – évek óta mi jelenítünk meg. Az Agrofil úttörője volt (és ma is vezetője) annak a célkitűzésnek, hogy a mezőgazdaságban alkalmazott agronómiai algoritmusok megújításával korszerű, minőségi adat is rendelkezésre álljon az ágazatban lezajló digitális forradalom számára. A szakma talán csak az elmúlt években mutatott némi izgalmat a minőségi adat iránt, korábban – és zömében ma is – mindenki az adat mennyiségével, a BIG DATA és a mesterséges intelligencia (AI) fontosságával kampányolt. Ami természetesen a jövőre nézve egy abszolút lehetőség, de a jelenben, pillanatnyilag – a gazdálkodó szempontjából – csak egy fejlesztendő (parlag) terület. Kisebb mennyiségekben – inkább csak számában fűszerezve, mint ellátva – jelentek meg a precíziós gazdálkodást megalapozó használható adatmorzsák a tőszám és tápanyag differenciáláshoz más – az Agrofil-tól független – forrásokból. Azt már halkan említem meg, hogy ennek a problémának a fajta szinten való átvilágítására még kevesebb példát találunk, pedig ezek nélkül valóban hasznos precíziós javaslatokat elkészíteni szakmailag megalapozatlan.

Felismerve ezeket a hiányosságokat egy méretében is hatalmas és meglehetősen sokrétű fejlesztési programot indítottunk el cégünknél 2015-ben, később ebbe a feladatba, a friss adatokra érdeklődést mutató termelő gazdaságokat is bevonva, az AgroField Termelői Clubból. Az adatok nem csak a precíziós gazdálkodást egyre professzionálisabban művelő gazdaságok számára hasznosak, hanem alapvető és évtizedes hiányokat pótolnak a hagyományos (analóg) gazdálkodást folytató termelők számára is.

Munkánk és szolgáltatásunk azért különleges és értékes a precíziós piacon, mert mi mindenkitől függetlenül végezzük az adatgyűjtést. Nem vagyunk elkötelezve egyik input beszállító irányába sem. Ebből adódóan módunkban van -márka függetlenül- a leghatékonyabb technológiákat ajánlani az AgroField Termelői Club tagjainak. Ebben egyedülállóak vagyunk és szemlélve a piac pillanatnyi (hozzá) állását a független adatok biztosításában, továbbra is biztosan piacvezetők maradunk.

Szolgáltatásaink:

  • AgroField Termelői Club, alap a hasznos döntéshez;
  • testre szabott fejlesztési kísérletek;
  • termőzóna lehatárolás;
  • precíziós mintavétel;
  • kijuttatási javaslatok készítése;
  • talajtani szakvéleményezés.

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.