Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A madarakról

A madarak megítélése a mezőgazdászok szempontjából sok esetben meglehetősen negatív. A kárt szinte mindenki azonnal észreveszi, míg az általuk hajtott közvetett haszon olyan, hogy szinte természetesnek vesszük.


Madár kár napraforgón

A hazai pintyfélék, a galambok, seregélyek és néha a cinegék azok, amelyek direkt terményfogyasztással akár érzékeny károkat is okozhatnak mind a szántóföldi, mind pedig a kertészeti kultúrákban. A repcében a becők szétbontását döntően a különböző pintyfélék okozzák. Becőragasztó anyag nélkül az elfogyasztott mennyiség sokszorosa lesz kipergés áldozata. A napraforgón szintén gyakori fogyasztást viszont szinte bármely, előbb felsorolt madár okozhatja a seregélyek kivételével.

Tisztán gazdasági szempontból ugyanakkor nagyon sok madár rendkívül nagy hasznot hajt a gazdálkodóknak. Az ölyvek, vércsék, baglyok mind hírhedt pusztítói a mezei rágcsálóknak. Ahol felesleges zaklatásukat kerülik, esetleg tevékenységüket még segítik is (pl. T fák kihelyezésével), ott ezek a ragadozó madarak a kisebb méretű rágcsáló tömegszaporodásokat is nagyon hatékonyan fel tudják számolni.

A különböző gémfélék halastavakon, főleg ivadéknevelő tavakban ténylegesen komoly kárt tudnak okozni a kis halak elfogyasztásával, megsebzésével. De ezek a madarak is elég okosak. Ha sok a mezei rágcsáló egy–egy adott szántóföldön, ott sokkal szívesebben vadásznak a pockokra, egerekre, mint a halakra. Pocokjárta időszakban a Szigetköz – egyébként apróhalban rendkívül gazdag – csatornáin egyetlen kócsagot, gémet sem találni. Mind kint vannak a szántóföldeken és apasztják a kártevő mezei rágcsálók népességét.

Szürke gémek pocokra vadásznak

Mindezen konkrét gazdasági haszon mellett célszerűbb a madárvilágot nem hasznos/káros kategóriákra osztani. A természetben ritka az, hogy valami tisztán fekete/fehér legyen. Így van ez a madaraknál is, maximum a szarka lehet a kivétel. A madárvilág a körülöttünk lévő élővilág része. Nem a mi tulajdonunk, nem ítélkezhetünk felettük. Örüljünk, hogy mi még egy dinamikus, élő környezetben végezhetjük mindennapi munkánkat kint a földeken. A gazda(g)sága miatt annyira irigyelt Nyugat–Európa polgárai meg ezért a gazdag, madárdaltól hangos környezetért irigykednek ránk.


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.