Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A lepkeorchideák gondozása

A hazai boltokban és virágüzletekben leggyakrabban kapható orchideafaj a lepkeorchidea, más néven pille kosbor (Phalaenopsis). Virágzásuk 35-40 napig tart, ám ez nem jelenti az életciklusuk végét.

Magyarországon évente általában egyszer, de megfelelő gondozás mellett akár 3 havonta virágozhatnak. Természetes környezetükben az orchideák a fák ágain élnek (epifita életmód) és a levegő páratartalmából szerzik a vizet. A termesztők tisztában vannak ezzel, és olyan közegbe ültetik a növényeket, amely elősegíti az megfelelő vízellátást és légáramlást a gyökér körül, az orchidea típusának megfelelően. Nem kell meglepődnünk a kis cserépméreten, az orchidea gyökerei az edényen kívül is növekedni fognak. A talaj és a gyökerek nedvesen tartása érdekében az edényt párásító tálcára helyezhetjük. Ez egy olyan tálca, amit vízzel és kövekkel vagy bármilyen más anyaggal töltünk meg. Az orchidea a tálcára állított edényben elegendő nedvességet kap a víz elpárolgásából.

Az egészséges orchidea gyökerei fehérek, de az új növekmény halványzöld. Az orchideát a gyökerek meglazításával távolítjuk el a régi cserépből. A gyökérzetet beáztatjuk, ha száraz, hogy megpuhuljon, mivel a kiszáradt gyökerek könnyen eltörhetnek. Levágjuk az elhalt vagy sérült részeket a megmaradókat pedig egy alapos öblítéssel frissítsük fel. Mossunk le minden földdarabot, hogy később a cserépben ne akadályozhassa a gyökerek levegőzését. A megtisztított növényt elhelyezzük az új cserépbe (előnyben részesítjük az átlátszó műanyag edényeket, mivel ezekben láthatjuk a gyökerek növekedését és egészségi állapotát). A növény köré friss, darabos és laza keveréket öntünk. A fenyőkéregből, tőzegmohából vagy famohából, perlitből vagy faszénből 4:1:1 arányban készült keverék ideális az orchideáink számára. De a legtöbb kertészeti árudában, kereskedésben kapható speciális, orhideáknak készült ültetőközeg is tökéletesen megfelelő.

Virágzás után, amikor a virágok elkezdenek száradni, vágjuk le az elszáradt részt a hajtást érintetlenül hagyva. A hajtást csak akkor lehet teljesen eltávolítani a tőnél levágva, ha a szár barnulni vagy sárgulni kezd.

A virágzás időtartama a gondozástól függ. A nedvesség, a hőmérséklet és a fény a növekedés fontos tényezői. Utóbbi szempontjából a keletre vagy nyugatra néző ablakok a legkedvezőbb helyek a házban a növények számára.

Évente egyszer érdemes átültetni a növényeket friss ültetőközegbe, vagy amikor a keverék a cserépben már apró szemcséjűre esik szét. Ha ilyenkor az átültetést nem végezzük el, a gyökerek megfulladnak a cserépben lévő légterek eltűnése miatt.

Kaphatnak hígítható tápoldatot, de nem feltétlenül szükséges. A gyorsabb növekedés és a jobb ellátottság érdekében havonta, 1l vízben feloldott ¼ teáskanál 20-20-20 műtrágyával adhatunk nekik egy kis plusz tápanyagot (1 l vízben 0,2 g koncentráció lehet).

A tő vagy szár mentén nőtt sarjakból új növényt is szaporíthatunk. A gyökérnövekedés felgyorsítására a gyökereztető hormon használható. A hormont úgy adhatjuk hozzá, hogy az új kis növényke levelét átvágjuk, elkerülve a hajtáscsúcs sérülését, majd visszafedjük a levelével, vagy szivacsmohát rögzítünk köré egy nejlonharisnyával.

Az sarjakat párásíthatjuk közepes nedvességet tartva. Amikor van már 3 levelük és 3 gyökerük, leválaszthatjuk őket az anyanövényről és új cserépbe ültethetjük.

Mutum Lamnganbi, Agrofil-SZMI Kft. 

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.