Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A kukorica fuzáriumos csőpenész veszélyei, a védekezés lehetőségei

A kukorica csövét károstó kórokozók állatokra és az emberre veszélyes mikotoxinokat (DON-toxin, aflatoxin, fumonizin, zearalenon…) termelnek.

Ezen toxinok határérték feletti mennyiségben rákkeltők, hányást, hasmenést, elhalálozást, terhes nőknél vetélést okoznak. A gyerekekre nézve, kisebb testsúlyuk miatt,- még veszélyesebbek. Állatok esetében lassabb súlygyarapodás,és fejlődés figyelhető meg.

Ezeket a toxinokat, illetve más mikotoxinokat termelnek a búzát, árpát és zabot is fertőző fuzárium fajok. Emberi fogyasztás nagyrészt ezeknél a kultúráknál jön szóba. Kiemelten fontos tehát a fusarium fajok elleni védekezés annak érdekében, hogy a lisztek, pékáruk, kenyér, egyéb élelmiszereink ne tartalmazzanak a határérték feletti mennyiségben mikotoxinokat.

A fusarium elleni növényvédelem nem a vegyszeres védekezéssel, hanem az agrotechnikával kezdődik. A talajban, a növénymaradványokon fennmaradó és áttelelő szaporítóképletekről indul a fertőzés. Így, a vetésváltás és a talajművelés elsőrendű fontosságú a fuzárium fajok okozta csőpenész megelőzésében. Kalászos kultúra és kukorica közötti váltás vagy monkultúra nem jó, helyettük pillangósokkal, hüvelyesekkel, olajos növényekkel váltva kell a vetésforgót kialakítani.

Az ellenálló, rezisztens vagy kevésbé fogékony fajták választása szintén nagyon fontos. A gyors érésű, rövid tenyészidejű fajták kisebb eséllyel fertőződnek meg. Ha ezt két dolgot (vetésváltás, fajtahasználat) teljesítettük, már sokat tettünk azért, hogy az általunk betakarított terményben minél alacsonyabb koncentrációban legyenek jelen a mikotoxinok.

Kukorica esetében a gyapottok bagolylepke hernyó rágása nyomán könnyebben fertőződik a cső. Ha tehát a bagolylepkék ellen sikeresen tudunk védekezni, megint tettünk a fuzárium ellen. Fungiciddel csávázott vetőmag használatával tovább csökkenthetjük a fertőzés mértékét. Gombaölő permetezőszerekkel elsősorban a kalászosokat tudjuk könnyen megvédeni a kalászt fertőző fuzáriumos betegségektől. Több engedélyezett szer is van a piacon. Kukorica esetében a permetezés nehézkes is, illetve kevés az engedélyezett szer, méginkább a fajtaválasztásra, érésidőre, talajművelésre, az elővetemény megválasztására és az állati kártevők elleni védelemre (bagolylepke) kell támaszkodnunk a fuzárium elleni védekezésben.

Fitos-Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.