Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A kukorica csírakori betegségei

A túl korán elvetett, vagy a hideg időjárás miatt fejlődésében megrekedt kukoricára nagyon sok különböző kórokozó várakozik a talajban.

A hiányos kelést okozó legjelentősebb csírakori betegségek kórokozói a következők: Fusarium spp., Helminthosporium spp., Pythium, Penicillium spp., Aspergillus spp.

Fuzáriózis

A fertőzés a növény egész élettartama alatt kialakulhat. Itt csak a legkorábbi, csírakori fertőzést tárgyaljuk: az elvetett magvak vagy csíranövények a kelés előtt, csírázás közben elrothadnak, felületüket fehér vagy rózsaszín micélium szövedék fedi be. Polifág kórokozók, de legtöbbször a kukoricán és a gabonaféléken okoznak súlyos károkat.

Ökológia és előrejelzés: a kelés időszakában meghatározó jelentőségű a talaj nedvességtartalma és hőmérséklete. Ha a vetőmag nedves, hideg talajba kerül, csírázása vontatott, nő a fertőzés súlyossága.

Pítiumos rothadás

Ez a betegség tipikusan a hideg, nedves talajokon előforduló betegség. Leginkább akkor képes fertőzni, ha a talaj nedvességtartalma 50 % feletti és 7-10 °C hőmérsékletű. Az idei tavasz időjárása a már elvetett kukoricák esetében éppen megfelelő a fertőzéshez.

Rizoktóniás betegség vagy “palántadőlés”

Ez a betegség az előzőektől eltérően magasabb talajhőmérsékletet igényel, de ugyanúgy kedvez a fertőzés kialakulásához a vontatott kelés és a talaj magas nedvességtartalma.

Minden talajból induló betegség esetén elmondható, hogy a vetésváltás soha nem elhanyagolható a kukorica esetében sem. Ha lehetséges, búza után se vessünk kukoricát. Fontos továbbá a harmonikus tápanyagellátás, a nem túl korai és nem túl mély vetés. A csávázás pedig a kukoricatermesztés megkerülhetetlen technológiai eleme a betegségek elleni védelemért.


Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.

Borítókép forrása: https://line.17qq.com/articles/hjdhbdbhz.html

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.