Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A korai aratás előnye a kukorica fuzáriumos csőpenész betegség megelőzésében

A kukorica csövét károstó kórokozók állatokra és emberre is veszélyes toxinokat termelnek. Ha túl magas a toxintartalom, akkor a kukoricát nem veszik át, visszautasítják. Ezzel nagy árbevételtől esünk el.

Ennek megelőzésére a szezon végén csak a következő három lehetőségünk van:

- mielőbbi betakarítás

- gyors szárítás

- biztonságos tárolás

Az idei évben a kukorica tenyészidejének átlaghőmérséklete nagyjából két Celsius fokkal volt alacsonyabb az előző évek átlagainál. Emiatt az érésidő elhúzódott. Most beköszöntött a csapadékos ősz, és innentől azokon a csöveken is elindulhat a fertőzés, amelyek eddig nem voltak fertőzöttek. Célszerű mielőbb elkezdeni az aratást, vigyük szárítani és biztonságos tárolóban megfelelő nedvességtartalommal tároljuk!

Az emberi fogyasztásra való felhasználás egyre fontosabb a kukorica esetében. Kiemelten fontos tehát a Fusarium fajok elleni védekezés, annak érdekében, hogy a kukoricatartalmú lisztek, pékáruk, kenyér, egyéb élelmiszereink ne tartalmazzanak a határérték feletti mennyiségben mikotoxinokat.

Ha most mielőbb betakarítjuk a kukoricánkat, bevisszük szárítani, és biztonságosan tároljuk, azzal biztosíthatjuk magunknak a magas jövedelmezőséget, jó árat. Amennyiben segítségre van szüksége, szóljon, és segítünk az aratásban, beszállításban, szárításban.

A jövő évi termés biztonsága érdekében pedig a tenyészidő alatt további lépéseket kell tennünk a veszélyes gombatoxinok csökkentése érdekében. Ezekről a lépésekről egy következő cikkünkben fogunk beszámolni.

Fitos-Bedő Veronika

Agrofil-SZMI Kft.




Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.