Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A kalászosokra és a repcére éppen leselkedő ízeltlábúak

A vörösnyakú árpabogár és a vele egy nemzetségbe tartozó egyéb Oulema fajok lárvái és kifejlett egyedei (imágói) rendszeresen károsítanak búza és árpa táblákon.

Rendszertani besorolásuk szerint a levélbogarak (Chrysomelidae) családjába tartoznak s ehhez a névhez hűen, a gabonák levelein táplálkozva okoznak kárt.

Az imágó a levélerek között szabályos párhuzamos lyukakat rág a levéllemezbe. A lárvák a gabonák levelein a levélerekkel párhuzamos vonalakban hámozgatja az epidermiszt és az alatta lévő levélszövetet, de az alsó epidermiszt mindig meghagyja. A hámozgatás következtében a levelek a károsítás helyén kifehérednek (mivel a megmaradó epidermisz nem tartalmaz klorofillt) ezért nevezik vetésfehérítőnek.

Vetésfehérítő tojása árpán

A lárva egész életében a hátán lévő nyálkás csomagban gyűjti az ürülékét, ez a csomag a lárvával együtt mindig egyre nagyobb és nagyobb lesz. Meglehetősen visszataszító látványt nyújt. Úgy néznek ki, mintha kis barna házatlan csigák másznának a gabona leveleken, ezért hívják árpacsigának is. A nyálkás, ürülékkel telt csomag egyébként a madarakat hivatott távoltartani, mellékesen pedig megvédi a lárvát a rovarölőszerektől is.

Az imágók telelnek és 10 °C feletti hőmérsékleten kezdenek előjönni telelőhelyükről. Mivel idén ez a feltétel elég hamar teljesült, rövid érési táplálkozás után meg is kezdték a tojásrakást a levelek színére.

Védekezési lehetőségek

Fajtaválasztás: a szőrözöttebb levelű fajták ellenállóbbak. Ezeket nem kedvelik a levélbogarak.

Vegyszeres védekezés: sok piretroid hatóanyag elérhető a vetésfehérítő bogarak ellen. Elhúzódó betelepedés (amilyen az idei tavaszon tapasztalható) esetében elhúzódó tojásrakásra és lárvakelésre számíthatunk. Ekkor hosszabb hatástartamú készítmények használata, illetve hatóanyag kombinációk kijuttatása célszerűbb. A védekezést az első lárvastádiumra kell időzíteni. Érdemes gyakran bejárni a kalászos területeket és amikor azt látjuk, hogy a lárvák kb. ötöde kikelt, akkor kell megkezdeni a védekezést.

Repcében a fénybogarakkal együtt most már a repcebecő ormányos (Ceutorhynchus assimilis) is megjelent és megkezdte érési táplálkozását.

Egynemzedékes kártevő. Az erdős területek avarjában vagy gyepekben telel imágó alakban, majd innen telepszik be a repcetáblákra amikor a hőmérséklet 15-17 °C fölé emelkedik. Ilyenkor a repce gyakran még csak sárgabimbós állapotban van, ahogyan az idei évben is tapasztalható. A becőormányos érési táplálkozásba kezd, melyek során megrágja a bimbókat, a virágokat, a szárakat vagy a leveleket is. Közvetlen, termést károsító tevékenysége abban nyilvánul meg, hogy a nőstény bogár a fiatal becőket kifúrja, majd becőnként 1-2 tojást rak. A kikelő lárvák 3 lárvastádiumon keresztül fejlődnek a becőben. Ezalatt a magkezdeményeket károsítják. A becők kényszerérés miatt lehullanak vagy idő előtt felnyílnak és a magok kiperegnek. Egy nőstény akár 200 tojást is rakhat. A kukac típusú lárvák a lárvafejlődés befejeztével szabad báb alakban fejlődnek tovább a talajban. A bábból kikelő bogarak rövid ideig még táplálkoznak különböző keresztes virágú növényeken, majd telelőre vonulnak.

A fénybogár ellen használt hatóanyagok a repcebecő ormányost is gyérítik. Sárgatálas megfigyelés esetén, ha 3 nap után 10 bogarat találunk a tálban, már védekezni kell. A sárgatálat ilyenkor már a virágzat magasságába kell emelni.

Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft. 

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.