Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A gyomoknak sem fenékig tejfel az élet

Az idei évjárat – eddig – meglehetősen szeszélyesre sikerült. A durva, szibériai jellegű, azaz hóban szegény tél után száraz és meleg tavasz, majd ugyanolyan nyár következett.

Szinte minden gazdasági kultúra megsínylette kisebb–nagyobb mértékben ezt a szélsőséges időjárást, illetve a következtében kialakult kártevők, kórokozók támadását.

A nagyon hideg tél ugyanis sok kártevő esetében semmiféle gyérítő hatással sem volt azok populációjára. Ez évben sok olyan állati kártevő van, amely a kemény tél után az előző évinél nagyobb populációval képviselteti magát.

A lepkekabóca megél az akácon is

Ezen károsítók egyike a hazánkba nem rég behurcolt amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa). Ez a károsító szinte minden növényen képes megélni a hírhedten mérgező fajok, mint pl. a leander, selyemkóró, beléndek, nadragulya kivételével. Sok esetben csak a kártevő által kiválasztott iszonyatosan nagy mennyiségű fehér viasz szálak tömkelegét lehet elsőként észlelni. Ez a viasz ráadásul minimálisra csökkenti a kabócák párologtatását, amely rendkívüli szárazságtűrésben mutatkozik meg.

A lepkekabóca szélsőségesen polifág, ezért – szerencse a szerencsétlenségben – nem csak kultúrnövényeinken, hanem a különböző fás- és lágyszárú gyomokon is előfordul. Kártétele meglehetősen alattomos, általános kondícióromlást, növekedésbeli lemaradást okoz, de pl. fás szárúakon akár csúcsszáradást is előidézhet.

Ellene több engedélyezett rovarölő szer is bevethető. Ugyanakkor bármilyen készítményt is használunk, valamilyen tapadásfokozó készítményt (olaj, káliszappan, speciális nedvesítő szerek) feltétlenül hozzá kell adni a permetléhez. A kártevő által termelt viasz ugyanis adalék nélkül mind a kártevő testét, mind pedig a károsított növényi felületet a permetező szer cseppek számára elérhetetlenné teszi. A kezelést érdemes nagy lé mennyiséggel és kellő gondossággal, minden részletre kiterjedően elvégezni. Sok esetben a gazos területek azok amelyeket nem tartunk „érdemesnek” a védelemre), amelyeken a kártevő átvészeli a kezelést és pár hét múlva ismét mindenhol megjelenik. 


Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.