Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek A betegségekre aszályban is figyelni kell

Amint azt a határt járó gazdák naponta tapasztalják, az idei tavasz március végéig meglehetősen száraz, aszályos jellegű.

A hosszú és erős lehűlésekkel jellemezhető tél után egy aszályos tavasz általában jelentős mértékben visszaszorítja a tavasz folyamán jelentkező növénybetegségek jókora hányadát.

Valóban, a nedvességigényes kórokozók, mint pl. az árpa hálózatos levélfoltossága (Drechslera teres) szinte teljes mértékben eltűntek. Ez a tendencia sok más kórokozóra is áll.

Ugyanakkor vannak olyan kórokozók, amelyek nagyon kevés vízzel is beérik. A gazdanövénynek ilyen esetekben már kevés a víz, de egy-egy adott kórokozó számára még egy kis hajnali harmat is bőségesen elegendő lehet az eredményes és gyors felszaporodáshoz.

Idén március végén a kísérleti gazdaságunk néhány tábláján a meglehetősen fogékony Laverda fajtájú őszi árpa állományokban erős gabona lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) fertőzés lépett fel. A számottevő mértékű fertőzés kialakulását a fogékony fajta mellett a kedvező környezeti feltételek is egyértelműen segítették.

A lisztharmatnak nincs szüksége sok csapadékra. Annyi épp elég, hogy pár órás harmatborítás reggelente kialakuljon. A nappali meleg és a sok esetben szélsőségesen erős napsütés ugyanakkor drasztikus mértékben fokozza a kórokozó konídium, azaz szaporító anyag termelését.

Érdemes ilyenkor tavaszi aszály idején is nyitott szemmel járni a határt és folyamatosan ellenőrizni a vetéseket. A növénybetegségek minden lehetőséget megtalálnak, hogy learathassák előlünk a termést.

 Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.