Agrofil-SZMI Kft.

Hírek, szakcikkek 2022 év madara a zöld küllő

„Nemzeti színű tollruhás“ írja róla Dr. Bankovics Attila a Magyar Természettudományi Múzeum ornitológusa.

És valóban, ahogy a harkályfélék családjában (Picidae) gyakori, a fejét piros „sapka” díszíti, feje a fül környékén és dorzális oldala fehéres vagy halvány szürke, háta és szárnyai mohazöldek. Az arc két oldalán fekete bajuszsáv húzódik, a hímeknél ebben egy piros folt látható.

A zöld küllő Európán kívül csak Kis-Ázsiában és Iránban található meg és Spanyolországból például hiányzik. Itt egy közeli rokonfaj, az ibériai küllő „helyettesíti”.

A zöld küllő állandó madarunk. Alig távolodik el fészkétől 5 kilométernél messzebbre. Megtalálhatjuk városi parkokban, falvak szegélyében. Élőhelyét főként dombvidékek, öreg tölgyesek, ligeterdők, folyókat szegélyező ártéri puhafa erdők jelentik. Kifejezetten kedveli a nyáras puhafa ligeteket (rezgő nyár, fehér nyár, szürke nyár) ártéri erdőket. Hegyvidékeken ritkán található meg, bükkösökben pedig rokonfaja, a hamvas küllő váltja fel. A zöld küllő talajon élő rovarokkal táplálkozik, főként hangyákkal. Kiássa a hangyafészkeket hangyatojás, báb után kutatva. Az eközben útjába eső egyéb rovarokat és földigilisztát is elfogyasztja.

A fákon odút készít fészkelőhelyül. Az általa készített és elhagyott odúkat előszeretettel foglalják el különböző madarak (szalakóta, széncinege, csuszka, füleskuvik) és emlősállatok (nagy- és erdei pele, különböző denevérfajok).

A zöld küllő a harkályfélék családjának többi fajával együtt védett. Természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Önkormányzatok, erdészetek azzal tehetik a legtöbbet a harkályfajok védelméért, ha nem minden öreg odvas, korhadó fa kivágását engedélyezik, mivel ezek élőhelyet nyújtanak a zöld küllő és társai számára. Ha mégis ki kell vágni az ilyen fákat, akkor azt ne tavasszal tegyék, hanem a költési időszakon kívül.

A cikk Dr. Bankovics Attila a Természetbúvár folyóirat 2021/6. számában megjelent A zöld küllő c. cikke alapján készült.

Fitos-Bedő Veronika, Agrofil-SZMI Kft.

Kép: https://zoomologyblog.files.wordpress.com/2017/07/picus-viridis-european-green-woodpecker-29-06-2017-england-kewstoke-13.jpg

Kapcsolódó hírek


Hírlevél Iratkozzon fel hírlevelünkre!

9235 Püski, Petőfi Sándor utca 7.
Agrofil-SZMI Kft.